Luftige glutenfrie fastelavnsboller
Jubelen stod i taket da min niese fikk smake disse fastelavnsbollene.
Vi fant ut på impuls at vi skulle bake glutenfrie fastelavnsboller siden hun har cøliaki og det er fastelavn allerede på søndag.
Jeg bladde gjennom oppskriftene jeg tidligere har skrevet på glutenfrie boller og justerte litt på mengdeforholdene der det trengtes. Resultatet ble super luftige og kjempe gode boller.
dag tok jeg rester med på jobben, til jubel også der, alle likte dem kjempegodt, både cøliakere og ikke-cøliakere. Trikset tror jeg må være egg, fersk gjær og skikkelig meierismør i røra, tålmodighet og olje til utbaking.
Les gjerne innlegget jeg har skrevet om «hvordan bake glutenfritt» før du starter.
For 18 boller trenger du:
1 pakke Semper white mix (500 gram)
90 gram jyttemel
5 dl h-melk
1 ss fiberhusk
25 gram gjær (jeg bruker fersk søtgjær, den røde pakken)
1 ts salt
75 gram sukker
50 gram mykt smør
1 egg
Varm melken til 35 grader og rør inn fiberhusk. La det stå og svelle i 10 minutter.
Ha mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle (jeg bruker kjøkkenmaskin).
Ikke la gjæren komme i kontakt med saltet da det kan hemme heveprosessen.
Tilsett egget og melkeblandingen og elt på middels hastighet i 5-10 minutter.
Tilsett smøret i terninger litt om gangen de siste minuttene og la det blandes helt inn.
Deigen skal være litt løs.
La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca 45 minutter).
Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme.
Når deigen er ferdig hevet, ha litt nøytral olje på bakebordet, og på hendene.
Hell den over på bakebordet og del i 18 emner.
Rull til boller ved hjelp av litt olje, dette for at den løse deigen ikke skal sette seg fast på bakebord og henner.
Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett og dekk med plast.
La de etterheve til dobbel størrelse (30-45 minutter).
Pensle med sammenvispet egg når de er ferdig hevet.
Stek bollene på 225 grader i 8-12 minutter.
Server den med jordbærsyltetøy og 50/50 hjemmelaget vaniljekrem blandet med pisket kremfløte. Sikt over litt melis og nyt!
Lykke til!!
4 Comments
Øivind Levinsen
225° eller 125°?
elin rusnes kvingedal
Jeg trodde jeg hadde redigert det, der tok jeg feil 😉 Det er 225 grader. Lykke til!!
Sylvi Tvedt
Hvordan er de å fryses. Det er ikke alt glutenfritt som egner seg til det?
elin rusnes kvingedal
Hei Sylvi.
Dette var første gang jeg lagde de, men spurte niesen min som fikk noen med seg hjem.
Hun hadde tint dem i ovnen på 100 grader, de ble like gode, men litt sprø på toppen. Så tin dem gjerne litt mer forsiktig 😉 Jeg gir en tilbakemelding igjen når jeg har prøvd selv 🙂 Lykke til!!