Kjøttboller av lam og svin
Kjøttboller er så godt, og de kan varieres med ulike kjøtt typer, urter, krydder og tilbehør. Her har jeg noen som er servert med byggris og grønnsaker.
Bruk de grønnsakene du har til denne retten, her får du oppskrift på slik jeg lagde den. Har du ikke ramsløk, bruk to fedd hvitløk.
Antall porsjoner: 4-5
Ingredienser:
Kjøttbollene:
- 200 gram kjøttdeig av svin
- 200 gram kjøttdeig av lam
- 3 ss hakkede urter (ramsløk, rosmarin, salvie og timian)
- 1 1/2 ts godt salt
Grønnsakene:
- 1/2 aubergine
- 1/2 squash
- 1-2 løk (gjerne rød)
- 5-6 sjampinjong
- 100 gram ramsløk
- 100 gram spinat
- 1 1/2 dl byggryn
- Evt litt spirer
- Evt et par ss ramsløkpesto
Fremgangsmåte:
Legg byggryn i bløt noen timer i forkant (da trenger de kortere koketid).
Kutt opp alle grønnsakene i passende biter. Trenger ikke finhakke, la det være litt biter. Grovhakk ramsløkbladene, har du ikke ramsløk, bruk litt hvitløk og dobbel mengde spinat. Sett grønnsakene til side.
Finhakk urtene.
Ha kjøttdeigen i en arbeidsbolle.
Tilsett salt og urter, kna den sammen for hånd.
Form 15 litt store kjøttboller eller 30 små.
Stek kjøttbollene i 50/50 nøytral olje og smør i godt varmet panne over ganske sterk varme, skru ned temperaturen noe og stek i 4-6 minutter alt etter størrelsen. De skal være godt gyldne og saftige inni.
Mens kjøttbollene steker, tøm vannet av byggrynene og kok i lett saltet vann i 10-20 minutter alt etter hvor lenge de har ligget i bløt. Smak på dem underveis.
Ha kjøttbollene over i ei ildfast form og hold de varme i ovnen ved 100 grader.
Når byggrynene er ferdig kokt, ha dem over i et dørslag og la de renne av seg.
Ha soppen i stekepanna og stek til den er gyllen, ha over løk, aubergine og squash. Når det har surret noen minutter has ramsløk og spinat over. Svak til med urter og salt. Ha over de kokte byggrynene (her rørte jeg inn et par ss ramsløkpesto) og server. Dryss gjerne over litt spirer. og server med en god aioli eller ramsløkpesto.