• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Eltefritt valnøttbrød med gulrot

On 27. august 2014 by Elin Rusnes Kvingedal

IMG_0304
Dersom du vi ha et godt brød som metter og holder energinivået oppe lenge anbefaler jeg dette gode brødet. Det er eltefritt (brett og strekk metoden), og stekt i gryte.

Til et stort brød bruker jeg
2 dl valnøtter
1/2 dl solsikkekjerner
1/2 dl gresskarkjerner
3 dl kokende vann
6 dl hvetemel
2 1/2 dl havregryn
3 dl sammalt grov hvetemel
2 dl sammalt fin hvetemel
200 gram revet gulrot
1/2 ts sukker
2 ts salt
20 gram fersk gjær
7 dl vann
1/2 dl nøytral olje (jeg bruker raps)

Ha kjerner og nøtter i en bolle el og hell over kokende vann, la det stå til vannet er nesten helt absorbert, ca 30 minutter. Ha over i et dørslag og la de renne av seg mens du blander mel, gryn, sukker og salt i bakebollen.

Tilsett gulrot, nøtter og kjerner. Varm vannet til 20-25 grader, rør gjæren ut i vannet. Rør vann og olje raskt sammen med det tørre, som du ser er deigen ganske løs. Nå skal den heve under lokk/plast et par timer, men etter 40-45 minutter skal den strekkes og brettes i bollen. Fukt hendene og dra/strekk fra kanten og brett inn mot midten, gå rundt hele deigen, gjerne to ganger. Pass på å ikke klemme hardt, luften i deigen skal bevares. La deigen heve videre 40-45 minutter til og brett igjen. Du kjenner at deigen strammer seg til og blir mer elastisk. Så skal den heve ytterligere 40-45 minutter. For flere bilder av brett og strekk metoden, ta en titt her.
IMG_0287 IMG_0290

Når deigen har hevet ferdig etter siste bretting, hvelv den ut på melet bakebord.
Strekk deigen ut til et kvadrat. Strekk og brett alle hjørnene inn mot midten. Vær varsom, luften skal beholdes i deigen. Strekk og brett enda en runde. Jeg pleier nå å snu deigen med brettesiden ned, strekke den forsiktig ut igjen og brette på samme måte en gang til. Når deigen har strammet seg godt til og beholder fasongen, snu den med brettesiden ned. Snurr deigen et par runder og sett bakebollen over. La den heve 50-60 minutter. Når det er 30-40 minutter igjen av hevetiden, sett ei støpejernsgryte inn i kald ovn. Sett ovnen på 250 grader og la den stå til brødet skal stekes.IMG_0299

Dersom deigen har sklidd litt ut bretter du den forsiktig en gang til og lar den hvile 10 minutter. Ta gryta ut av ovnen og legg brødet forsiktig oppi gryta. Sett på lokket og sett inn i ovnen. Skru ned varmen til 220 grader og la brødet steke 40 minutter. Ta av lokket og la brødet steke ytterligere 30-40 minutter, eller til det er ferdig.IMG_0300

Slik så brødet ut da det var ferdig. Lykke til.IMG_0306 IMG_0304 IMG_0315

Tags: brød, eltefritt, gjærbakst

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

mai 2022
M T O T F L S
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022