Oppskrifter

Vegetar tikka masala

IMG_5461Hva med å lage en vegetarisk rett nå i juletidene? Det er så stort fokus på kjøtt i disse tider, og det kan være smart å redusere kjøttinntaket noe om man klarer, både på grunn av miljøet og fordi det er bra for oss.
Jeg prøver å ha opptil flere vegetariske middager i uka, mye på grunn av at to av mine døtre er vegetarianere, men også fordi jeg liker vegetarmat veldig godt selv.

Min erfaring er at selve ordet «vegetarmat» skremmer mange, si heller at det er en grønnsaksgryte i stedet for å bruke ordet vegetarmat om det er skeptikere det skal serveres til 😉

For vegetar tikka masala til fire trenger du:
3 sjampinjong
1 paprika (gjerne 1/2 gul og 1/2 rød)
1 løk
1 fedd hvitløk
Kryddermix
4 ss tomatpurè
400 gram hakkede, hermetiske tomater
400 gram kokosmelk
2 ss klaret smør
Frisk koriander
Litt revet frisk ingefær og 1/2 rød chili
Salt
Evt en liten boks røde linser (Go green)

Kryddermix:
2ss paprikapulver
2 ts malt kanel
2 ts spisskummen
1 ts malt koriander
1 knivsodd malt nellik
1 ts salt

Ris, kok ris til fire personer etter anvisningen på pakken, men tilsett to hele kardemommefrø, disse tas ut ved servering.

Stekte grønnsaker:
2 sjampinjong
1/2 paprika
1/2 løk
3 fedd hvitløk
1 ss klaret smør
Salt
Litt revet frisk ingefær
Frisk koriander til pynt

Sett ovnen på 200 grader.
Start med å kutte opp alle grønnsakene.
Ha grønnsakene som skal stekes i ei ildfast form, ikke tilsett koriander enda.
Sett formen i ovnen, la den stå 30-40 minutter mens du tilbereder gryta.
Start på gryta. Ha soppen i ei stor jerngryte og stek på middels- sterk varme, du vil se at den slipper vannet, dette skal igjen absorberes, da blir soppen gyllen og fin, skru ned varmen noe.
Tilsett litt klaret smør.
Ha over løk og paprika, la dette surre et par minutter før du har i hvitløk, chili og ingefær.
Nå skal kryddermixen tilsettes, ha alt i og rørestek 1/2 minutt.
Tilsett tomatpurè og rørestek ytterligere 1/2 minutt.
Så tilsetter hermetiske tomater og kokosmelk.
La det småkoke 20-30 minutter.
Dersom du vil ha linser i, skyll disse godt i kaldt vann, la de renne av seg og tilsett i gryta de fem siste minuttene.
Så kan risen kokes, kok denne etter anvisning på kakken, men tilsett to kardemommefrø, disse fjernes før servering da de ikke er gode å tygge på, men setter god smak til risen.
Ha litt koriander i gryta og over grønnsakene rett før servering.
Server gjerne med hjemmelaget naan eller bruk bare godt brød som jeg gjorde denne gangen.
Lykke til!!
IMG_5458
Flere indiske retter finner du her.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *