Sweet vanillacones
Det er garantert flere enn meg som liker å prøve ut nye varianter av boller. Her har jeg laget kremmerhus. I deigen hadde jeg frøene fra en vaniljestang, så brettet jeg inn vaniljekrem etterpå. De kan fylles med det du måtte ønske, makronfyll, eplekompott, tyttebærkrem eller vaniljekrem og bær for å nevne noe.
Les gjennom hele oppskriften før du starter.
For 24 sweetcones brukte jeg:
Grunnoppskrift hvetedeig:
1 kg hvetemel
25 gram fersk søtgjær
150 gram sukker
1 ts salt (10 gram)
6 dl melk
1 egg
150 gram meierismør, for en litt sunnere variant kan du bruke Bremyk steke- og bake
Vaniljekrem oppskrift her.
Lag vaniljekremen først, du kan gjerne lage litt ekstra vaniljekrem, da har du til fyll også.
Kremmerhusene lages slik:
Rull sammen stiv kartong, tape den sammen og kle med aluminiumsfolie. Mine ble ca 4 cm i diameter og 15 cm lange.
Spray deretter med litt formfett.
Sett ovnen på 220 grader, over- og undervarme.
Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.
Varm melken til ca 25 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen.
Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.
Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter.
Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Så skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør.
Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.
Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord.
Del opp i to like store emner.
La emnene hvile 5-10 minutter for å roe ned glutenet i deigen.
Rull ut et av emnene til et rektangel på ca 35×60 cm.
Smør på et lag vaniljekrem, ikke helt ut i kantene.
Brett leiven i to så den blir nesten kvadratisk.
Bruk et pizzahjul el og skjær 12 like store lengder av deigen.
Surr deigen rundt kjeglene, start med spissen.
Dekk med plast, og sett til heving et lunt sted.
Så gjør du det samme med emne nr to.
La de heve en times tid.
Pensle med sammenvispet egg, og strø på perlesukker.
Stek ett brett om gangen midt i ovnen på 220 grader i 15-18 minutter.
La de stå fem minutter etter de er stekt før kremmerhusene fjernes, avkjøles videre på rist, dekk med klede.
Fyll med det du måtte ønske og nyt. Lykke til!!