Suksessruter
Plutselig kom ideen over meg, suksessruter. Herlige, søte dessertbiter. Visste ikke helt hvordan jeg skulle lage de, så oppskriften ble til underveis. Hvem kan vel motstå seig mandelbunn, sjokolade, ganache, gul krem og enda mer sjokolade? En kake proppfull av sukker og sjokolade, helt kalorifri hehe. Dette er absolutt en søt liten godtbit å spise til kaffen.
Jeg lagde ei kake i liten langpanne og skar opp ruter ved servering. Denne tar noen timer å lage pga avkjøling mellom hvert lag, men det er ikke veldig mye arbeid. Jeg har halvvert sjokolademengden til å ha på toppen i denne oppskriften da det var veldig vanskelig å skjære gjennom et så tykt lag med sjokolade.
Mandelbunn:
6 eggehviter
225 gram malte mandler
225 gram melis
100 gram sjokolade
Ganache:
2 dl fløte
200 gram sjokolade (jeg brukte Callebaut 54,5%)
Suksesskrem:
6 eggeplommer
1 dl fløte
100 gram sukker
En vaniljestang
120 gram romtemperert meierismør
150 gram sjokolade
Start med å sette ovnen på 150-160 grader.
Start med mandelbunnen:
Pisk eggehvitene i kjøkkenmaskin på middels hastighet til de er stive.
Tilsett mandler og melis, vend dette inn.
Ha det hele over i ei bakepapirkledd liten langpanne (ca 22×32 cm).
Stekes på 150-160 grader i 45-50 minutter, avkjøl.
Når kaken er avkjølt, smelt 100 gram sjokolade forsiktig over vannbad, og smør sjokoladen over bunnen.
Lag ganache:
Ha 200 gram sjokolade i ei stålbolle.
Varm fløten til den så vidt får et lite oppkok.
Ha fløten over sjokoladen og la det stå ett minutt før du rører.
Rør forsiktig til det blander seg helt.
Avkjøl på kjøkkenbenken til det har romtemperatur.
Ha det over kaken.
Sett på frys 1/2-1 time.
Suksesskrem:
Ha eggeplommer, sukker og fløte i ei gryte.
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, ha både frøene og vaniljestangen i gryta.
Varm opp til det tykner, det skal ikke koke (om det koker koagulerer eggene lett, og man får eggerøre).
Avkjøl noe i romtemperatur og rør så inn romtemperert smør litt og litt.
Fjern vaniljestangen og ha den gule kremen over kaka.
Sett på frys ytterligere 1/2-1 time.
Smelt 100 gram av sjokoladen i ei stålbolle i vannbad.
Ta stålbollen ut av vannbadet når sjokoladen er smeltet, og tilsett de resterende 50 grammene.
Rør om til det er smeltet og ha sjokoladen over kaka. Sett i kjøleskap.
Det kan nå være lurt å skjære kaken i ruter med en gang sjokoladen har satt seg, før den stivner helt da det var litt vanskelig å komme gjennom sjokoladen når den var stivnet. Her har jeg dessuten halvvert sjokolademengden på toppen av kaken, så det skal bli litt lettere.
Server til en god kopp sterk kaffe, lykke til!!