Stekt skrei med fennikel- og appelsinsalat
Endelig er det sesong for skrei igjen. Hvert år på denne tiden gleder jeg meg til å finne denne fantastiske hvite fisken i fiskediskene. Denne gangen får du skrei med en spennende vri, rotgrønsakschips, samt en herlig fennikel- og appelsinsalat.
Oppskriften er skrevet i samarbeid med Godfisk.
Les gjennom hele oppskriften før du starter.
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
- 800 gram skreifilet, helst med skinn
- 2 1/2 ss salt
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 2 kvister timian
- 2 ss smør
Potetmos:
- 600 gram mandelpoteter
- 2 ss smør
- 1/2 dl h-melk
- 1/2 dl fløte
- Salt og pepper
Appelsinsaus:
- 1 appelsin
- 100 gram smør
Salat:
- 1 appelsin
- 1 fennikel
- 1/2 rødløk
- 1 ss god olivenolje
- Salt og pepper
Annet tilbehør:
- 100 gram gulrot
- 100 gram rødbete
- 4 dl solsikkeolje
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Dersom du får tak i skreifilet med skinn, skrap skinnet godt.
Dryss salt over fisken og la den ligge i 10 minutter.
Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir.
Skjær fileten i porsjnstykker.
Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv.
Varm olivenolje i en stekepanne, ha i hvitløk og timian.
Stek skreien med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca fire minutter.
Snu skreien, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen.
La skreien trekke til den akkurat er gjennomstekt, ca fire minutter.
Ta skreien ut av stekepannen, legg til side og hold den varm. (Den kan settes i ovnen på 60 grader frem til servering).
Sausen:
Press saften av en appelsin og ha i stekepannen som skreien ble stekt i.
Kok appelsinsaft til mengden er halvert.
Sil over i en liten gryte og rør inn kaldt smør i terninger.
Smak til med salt.
Varm opp sausen forsiktig før servering, den skal ikke kokes.
Potetmos:
Skrell poteter, skjær i biter og kok møre, ca 15 minutter.
Hell av kokevannet, og mos potetene med en potetmoser eller gaffel.
Tilsett smør, melk og fløte (bruk evt 1 dl matfløte i stedet for melk og fløte).
Mos til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
Salat:
Skrell appelsinen og del i båter.
Finsnitt fennikel og rødløk. Bruk gjerne en mandolin hvis du har.
Vend appelsinbåter, fennikel og rødløk i en god olivenolje, smak til med salt og pepper.
Tilbehør:
Vask og skjær gulrot og rødbeter i papirtynne skiver, legg i en bolle med iskaldt vann.
Ha solsikkelje i ei gryte og varm opp til ca 180 grader.
Bruk en spisepinne av tre for å sjekke om det er varmt nok, det skal boble rundt spissen.
Tørk godt av grønnsakene med et tørkepapir og friter i gryten i puljer til de er sprø og gylne.
Pass på steketiden, særlig på rødbetene.
Bruk en hullsleiv og løft dem over på et tørkepapir så fettet får renne av seg.
Krydre med salt og pepper.
Server skreien med appelsinsaus, potetmos og salat.
Ha rotgrønnsakschips på toppen.
Lykke til!!
Tips:
Fileter gjerne appelsinen ved hjelp av en skarp kniv.
Skjær først bort skallet slik at det ikke er noe hvitt igjen, skjær deretter ut båter mellom hinnene på appelsinen.