Påskemakroner
Makroner er flotte i seg selv, men det er ingen problem å pynte dem litt.
Her har jeg laget noen søte, enkle påskemakroner som påskeharer og påskekyllinger.
De ble godt mottatt av både barn og voksne.
Du kan fylle dem med det du ønsker, men her har jeg valgt trøffelkrem, havsaltkaramell og peanøtt. Jeg har også prøvd med trøffelkrem og kvikklunsj, la da en liten bit kvikklunsj midt i makronen, og tilsatte litt presset appelsin, her kan man også bruke appelsinlikør) i trøffelkremem, noen makroner fikk også denne trøffelkremen med appelsin og appelsincurd.
Det er viktig å følge oppskriften nøye når man baker makroner, her skal man være pinlig nøyaktig på vekt, samt konsistensen på røren. Jeg pleier sjelden å følge en oppskrift, men her veier jeg opp alt nøyaktig. Oppskriften er hentet fra godt.no, Pascals makroner.
Røren kan selvfølgelig halvveres, men det er ikke nødvendig da de holder en ukes tid og er veldig kjekke å ha med som vertinnegave, på jobb eller bare som en oppmerksomhet til noen du er glad i. De er også glutenfrie.
Start med appelsincurd.
Appelsincurd ala kjøkkenmagi:
3 store eggeplommer
1 dl presset appelsinsaft
1/2 dl sukker
Cest fra 1 appelsin
150 gram kaldt smør i terninger
Bruk helst økologiske appelsiner, vask dem godt.
Riv skallet fra en appelsin, press 1-2appelsiner og sil saften, du skal ha 1 dl appelsinsaft.
Ha eggeplommer, sukker appelsincest og appelsinsaft i ei gryte.
Varm det hele sakte opp på lav til middels varme.
Det må ikke koke, jeg brukte termometer og passet på at den holdt seg på rundt 80 grader.
Når du kan ha litt på en skje og dra fingeren over uten at det hele renner er den ferdig.
Ta så kjelen av varmen og tilsett kaldt smør i terninger.
Rør det godt inn. Sil så appelsincurden over i ei skål eller ildfast form, dekk med folie og sett kjølig noen timer.
Denne holder en uke og to i tett glass i kjøleskapet. Lykke til!!
Jeg valgte å delle oppskriften til makroner i to og farge en del rosaog en gul.
Til ca 60-70 makroner trenger du:
280 gram siktet mandelmel
370 gram siktet melis
230 gram eggehvite
125 gram sukker
Eventuelt litt konditorfarge, her må det brukes pasta/gele farger.
Mandelmelet kan kjøpes i helsekostbutikker eller i butikker som selger kakeutstyr. Du kan også skolde og male mandler selv. Sikt mandelmelet to ganger, det skal være 280 ferdig SIKTET mandelmel. Sikt så melis. Deretter siktes mandelmel og melis sammen. Sett til side. I en annen bolle måler du opp eggehviter, pass på å ikke få noe eggeplomme med her. Pisk eggehvitene på middels hastighet i kjøkkenmaskin til de skummer, tilsett sukkeret gradvis og rør til du har en seig, stiv marengs, den må ikke overpiskes, den kan bli for «tørr». Tilsett så farge.
Nå skal marengs og mandelblandingen røres sammen, først forsiktig, så kraftigere. Rør til den er flytende nok til at den «faller sammen». Røren skal være blank og glinsende. Rører du for lenge kan den bli for flytende, rører du for lite kan den bli for kompakt. Jeg trengte et par forsøk på å finne ut når røren er perfekt. Ikke gi opp, de blir uansett gode.
Ha røren i en sprøytepose og sprøyt ut små sirkler på bakepapirkledd stekeplate eller makronmatte. Når du har sprøytet ut makronene må brettet dunkes mot benken så luftboblene går ut og makronene får jevn overflate. La de nå stå i romtemperatut og tørke i minimum 30 minutter, du skal kunne ta forsiktig på overflaten og kjenne at det har dannet seg en hinne utenpå.
Stek dem så på 160-170 grader i 12-15 miutter, de skal være glatte og jevne i overflaten og ha «føtter». Avkjøl dem helt før du tar dem av bakebrettet.
Lag så ører og snute til påskeharene samt nebb og hanekam til kyllingene. Dette lagde jeg i marsipan.
Ha fyll på en makronhalvdel og legg en oppå.
De gule makronene kan fylles og settes sammen to og to med det samme.
Med de rosa legges ørene på før den andre makronhalvdelen legges over, se bildene.
Smelt litt sjokolade, ha den i en sprøytepose og klipp et lite hull, tegn på øyer med sjokoladen, fest snute, nebb og hanekam med litt sjokolade. Vips så har du flotte, dekorative påskemakroner.
Legg dem i en tett boks, oppbevares i kjøleskap, de er best dagen etter de er laget. Lykke til!