Oksehalekraft
Reklame, dette innlegget inneholder sponsede produkter og reklamelenker
En god oksehalekraft er gull verd. Det er billig å lage og uunværlig i sauser og gryter. Når jeg lager dette blir det som regel noen liter kraft. Her er en litt mindre oppskrift, det blir litt over en liter kraft, men doble gjerne oppskriften. Kraften holder noen måneder i fryser.
Dette er ikke noe man starter med etter jobb, det er en fin helgesyssel og gryten trenger ikke passes på hele tiden. Det holder at noen er i huset og kan sjekke innimellom.
Oksehalene kan gjerne brunes dagen før, avkjøles raskt og settes i kjøleskap over natten. Oksehaler kjøper jeg alltid fra A.Idsøe, sannsynligvis Norges beste slakterbutikk.
Oppskrift på en god liter ferdig, ganske konsentrert kraft brukte jeg:
2 kg oksehaler
1 stor gulrot
1 stor persillerot
1 purre
5 fedd hvitløk
1 snei sellerirot
2 løk
4 dl rødvin
1 1/2 liter vann
10 pepperkorn
1 bouquet garni, dette kan du lage selv men min er fra Oliviers & co
Stek oksehaler ved 250 grader i 30-40 min.
Skrell grønnsakene og del i litt grove biter.
Surr grønnsakene hardt i panne med litt olje et par minutter.
Ha over brunede oksehaler og vin.
Kok inn i 30 min til vinen er nesten kokt inn.
Ha over vann, pepper og bouquet garni. Kok i 6-7 timer.
Skum av kraften underveis.
Løft ut oksehalene og sil kraften.
Avkjøl kraften raskt i vannbad og ha over i mindre beholdere, jeg pleier å ha ca 1 1/2 dl kraft per boks.
Oksehalene har masse godt kjøtt, plukk dette av og frys ned, det er perfekt å bruke i en god ragu.
Lykke til!!