Mykere, luftigere polarbrød
Det er så herlig å lage en stor porsjon polarbrød, pakke i porsjoner og ha i fryseren. Alltid ferskt til lunsj, disse er myke og luftige og tåler godt frys.
Har tidligere lagt ut en oppskrift på polarbrød, de er og supre, men med denne nye oppskriften blir de enda mykere og luftigere.
Antall porsjoner: ca 30-35 polarbrød
Ingredienser:
- 400 gram siktet hvete
- 300 gram sammalt fin rug
- 100 gram siktet rug
- 100 gram sammalt grov rug
- 100 gram havregryn
- 50 gram honning
- 20 gram gjær
- 15 gram salt
- 1/2 dl raps eller solsikkeolje
- 6 dl h-melk
- 1 dl vann
Fremgangsmåte:
Ha det tørre i bakebollen.
Smuldre oppi gjæren, ikke la den komme i kontakt med saltet før elting da det kan hemme heve egenskapene.
Bruk kald melk og kaldt vann og ha i bakebollen sammen med olje og honning, hold igjen 1 dl av væsken til senere i elteprosessen.
Elt deigen i noen minutter, til den er gått sammen, elt så videre minimum fem minutter mens du sper med resten av væsken, det er ikke sikkert du trenger alt.
Deigen skal være fast, men litt klissete.
Dekk bakebollen med plast og legg over et klede, sett til heving et lunt sted. Jeg lot min stå på kjøkkenbenken. La den heve til dobbel størrelse (2-3 timer).
Når deigen er ferdig hevet, ha den over på melet bakebord og del i 30-35 emner (jeg fikk 32).
La emnene hvile noen minutter før du fortsetter, dette for å roe glutenet i deigen.
Trill boller og kjevle dem til ca 1/2 cm tykkelse.
Form gjerne noen som hjerter eller andre former.
Legg på bakepapir og prikk dem med spisepinne eller lignende. La de etterheve i 45 minutter.
Sett ovnen på 225 grader over og undervarme.
Når polarbrødene er ferdig etterhevet, pensle med litt melk og stek i ca 12 minutter.
Avkjøl på rist, legg et klede over så de holder seg myke.
Når de er avkjølt, frys ned i porsjoner de du ikke kommer til å spise i løpet av neste dag.
Server gjerne med frisk salat og nykokt egg.
Lykke til!!
Fremgangsmåten kan du også se under høydepunkt på instagram her.
2 Comments
Kristin
Måtte bruke vanvittig mye mer væske enn hva somner oppgitt?! Vært nøye med alle mål også.. Hvis ikke må det bli forferdelig harde og tørre brød? (hadde litt mindre olje, men det skal vel ikke utgjøre så mye🤔)
Elin Rusnes Kvingedal
Hei Kristin.
Det var litt rart. Har bakt disse flere ganger, og til like over 1 kg mel bruker jeg 7,5 dl væske.
Dersom du har brukt grovere meltyper kan det være årsaken da jeg har mer væske i grove deiger enn i lyse.
At du hadde mindre olje skal ikke utgjøre mye så lenge du byttet det ut med vann eller melk 🙂
Håper i alle fall du ble fornøyd med resultatet, så ønsker jeg deg lykke til om du prøver deg på disse igjen 🙂