Oppskrifter,  Slide

Klassisk oksestek med brun saus

Jeg er oppvokst med «skikkelige» søndagsmiddager etterfulgt av gele til dessert. Etter der igjen var det ofte kake. Mor brukte selvsagt ikke hvitløk, men jeg tror det er den eneste forskjellen. Jeg husker også at vi likte kjøttet best når det ble satt inn i ovnen før fuglene begynte å kvitre, det sto da på veldig lav varme i 10-15 timer.

 
Da var det umulig å skjære kjøttet i skiver, det falt rett og slett fra hverandre. Jeg har her en litt raskere versjon, kjøttet sto i ovnen i tre timer.

Antall porsjoner: 5-6

Ingredienser:

  • 1 oksestek på 1 1/2 kg
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1-2 rødløk
  • 2 ss smør
  • 1 ss olje
  • 1 dl vann
  • Salt
  • Pepper

Til sausen

  • Stekesjyen
  • 1 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1/2-1 ts soyasaus
  • Noen dråper tabasco
  • Salt
  • Pepper
  • 1/2 dl fløte
  • Litt sukkerkulør om nødvendig
  • Evt litt presset sitron

Waldorfsalat, oppskrift her.

Fremgangsmåte:

La oksesteken tempereres på kjøkkenbenken 1/2-1 time før du starter.
Sett ovnen på 150 grader.
Grovhakk løk og knus hvitløken. Gni oksesteken inn med et av hvitløksfeddene, litt salt og pepper. Ha løk og hvitløk i ei ildfast form sammen med 1 ss av smøret.
Varm så 1 ss smør og 1 ss olje i ei stekepanne, middels til høy varme. Brun oksesteken på alle sider, ha den deretter over i den ildfaste formen. Kok ut stekepanna med 1 dl vann og tøm dette over oksesteken. Sett på lokk eller dekk med aluminiumsfolie og sett det hele inn i ovnen. La det stå i tre timer. Denne blir helt gjennomstekt, dersom du vil ha rosa kjerne må du bruke et steketermometer og noe lavere temperatur (125 grader), når temperaturen når 65 grader er den rosa.

Når oksesteken er ferdig skal kraften brukes til saus, la steken hvile i mellomtiden. Sil kraften over i ei gryte. Trykk løk og hvitløk gjennom silen for å få ut mest mulig smak. La kraften få et oppkok og la den redusere i 15-20 minutter, uten lokk. Brun så 1 ss smør i ei gryte over middels varme, tilsett 2 ss mel (pass på at det ikke blir svidd) og spe med den reduserte kraften, det er ikke sikkert du trenger alt. Smak til sausen med salt, pepper, soyasaus og noen dråper tabasco. Blir sausen for tykk kan du tilsette litt vann. Ha evt i en skvett fløte. Dersom sausen trenger mer syre kan du ha over litt presset sitron. Det er viktig å smake sausen til. Skjær kjøttet i skiver og ha over litt av den varme sausen. Sett det evt inn i ovnen et par minutter før servering.

Server med mandelpoteter, waldorfsalat, tyttebær og grønnsaker. Lykke til!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *