Oppskrifter,  Ukemeny

Kjøttboller med lun bulgursalat

Dersom du er som meg og liker skikkelig gode kjøttboller med mange gode smaker er denne retten virkelig å anbefale. Det er kanskje ikke den mest fargerike og vakreste maten, men smaken synes i alle fall jeg er nydelig.
Her har jeg kvernet høyrygg og tørrsaltet bacon, men du kan selvsagt kjøpe en god biffdeig og lage av det.

Les gjennom hele oppskriften før du starter, og har du ikke alle ingrediensene, bytt dem ut og prøv deg frem. Bruker du quinoa i stedet for bulgur har du en glutenfri variant.

Antall porsjoner: 5

Ingredienser:

  • 1 kg høyrygg
  • 100 gram tørrsaltet bacon
  • 1 neve hakket gressløk
  • 1 neve hakket salvie
  • 1 neve hakket kjørvel
  • 1 fedd helt finhakket hvitløk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 egg
  • 5 ss h-melk
  • 1 1/2 ss potetmel

Bulgursalat:

  • 10 stilker purpurkål (evt. grønnkål eller spinat)
  • 5 mellomstore aromasopp
  • 10-15 aspargesbønner
  • 1 rødløk
  • Evt ltt salt
  • 1 dl god kraft, jeg brukte oksehalekraft
  • 100 gram bulgur

Fremgangsmåte:

Skjær kjøtt og bacon i passende biter til kjøttkverna og kvern på 4,5 mm.

Ha over salt, pepper, hvitløk og hakkede urter.
Tilsett egg, melk og mel og jobb det raskt sammen.
Jobber man for mye med kjøttdeigen kan man risikere å få kompakte sprettballer i stedet for gode, saftige kjøttboller.

Form store kjøttboller ved å rulle boller med lette hender, jeg fikk 30 kjøttboller.
Stek kjøttbollene i olje på middels-høy varme i 5-6 minutter, til de er godt brunet rundt det hele.
Ha dem så i ovnen på 150 grader varmluft i ca 10 minutter, kjenn litt på dem underveis. Gjør du som meg og kverner kjøtt selv, kan kjøttbollene gjerne ha en lett rosa kjerne. Bruker du ferdig kvernet kjøtt bør de gjennomstekes.

Mens kjøttbollene steker kan du begynne på salaten.
Kok bulgur etter anvisning på pakken, bruk kun litt salt som krydder.
Kutt løk og sopp i passende biter, rens  purpurkålen og aspargesbønnene.
Stek soppen i tørr panne til den er gyllen, ha over litt smør og tilsett løken, la surre over middels varme til løken er blank, ha så over purpurkål (evt grønnkål eller spinat) og aspargesbønner. La det hele surre et par minutter, ha over kraft og tilsett den ferdig kokte bulguren. Smak til med salt og pepper.

Server med hjemmelagde kjøttboller og nyt.
Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *