Karamellpudding
Jeg elsker karamellpudding. Den herlige, kremete, silkemyke desserten jeg kun lager et par ganger i året er absolutt en av favorittene! Ikke er det vanskelig å lage heller. Det vanskeligste er å smelte sukkeret, når det er i boks går resten som en lek.
Jeg laget en stor porsjon, med både porsjonsformer og «vanlig» karamellpudding i brødform. Oppskriften under er nok til 5-6 porsjonsformer, eller ei brødform (1-1 1/2l) med karamellpudding.
Karamellpudding:
200 gram sukker
6 egg
3 dl fløte
5 dl h-melk
25 gram sukker
1 vaniljestang
Ha 200 gram sukker i ei tykkbunnet gryte, smelt på middels varme.
Ikke rør før det er nesten ferdig smeltet, da vil sukkeret krystaliseres og man må tømme ut og starte på ny.
Fordel det karamelliserte sukkeret i formen(e). Dette er varmt, så pass på fingrene. Bruk grytekluter til å holde formen(e).
Ha melk og fløte i ei gryte.
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, ha frø og vaniljestang i gryta sammen med fløtemelken.
Gi det hele et oppkok, og la det stå i 20 minutter.
Pisk lett sammen egg og 25 gram sukker i ei bolle.
Tilsett fløtemelken under omrøring.
La det hele stå i ti minutter for å unngå luftbobler.
Sil blandingen over i formen(e).
Sett i vannbad i stekeovnen.
Jeg pleier å sette det inn i kald ovn. Sett ovnen på 120 grader og la puddingen stå i 1 1/2-2 timer.
Puddingen er ferdig når den er fast, men likevel gir litt etter når du kjenner etter med baksiden av en fuktet skje. Sett i kjøleskap natten over, eller minimum 6 timer.
Ved servering hvelves puddingen over på serveringsfat. Server gjerne med pisket kremfløte.
Lykke til!!