Glutenfritt sukkerbrød
Mitt inntrykk er at mange tror glutenfrie kaker ikke smaker like godt som «vanlige» kaker, og at det er vanskelig å få til, det er ikke tillfellet. Sukkerbrød er like enkelt å bake glutenfritt som «vanlig», så blir det luftig og godt.
Det er veldig viktig å tenke hygiene når man baker glutenfritt og jeg anbefaler å lese dette før dere starter. Det skal så lite til, så pass godt på, vask alle redskaper godt og sørg for at alle ingredienser er helt fri for gluten. Jeg bruker samme oppskrift til glutenfritt sukkerbrød som til «vanlig» sukkerbrød.
Det er ikke vanskelig å lage. Det som er viktig er å følge oppskriften nøye og ta seg tid til å vente på at eggene skal piskes, og vende mel forsiktig inn. Jeg har alltid brukt min mors oppskrift, den blir alltid luftig og saftig.
Før du starter, sjekk at du har alle ingrediensene og pass på at eggene er romtemperert. Et annet tips for at ikke sukkerbrødet skal synke sammen på midten er å lukke døren til kjøkkenet når kaken står i ovnen, et hardt dunk i gulvet kan gjøre at kaken synker. I noen tilfeller kan det og være greit å skru av oppvaskmaskinen mens kaken steker, da det ikke skal mye vibrasjon til før den synker. Følger du rådene kan jeg nesten garantere perfekt resultat, og om det ikke går første gang, ikke gi deg. Temperatur og steketid kan variere fra ovn til ovn, så prøv deg frem.
Til en kake på 25 cm bruker jeg
4 egg (mellomstore, ca 60 gram per stk)
2 dl sukker (ca 160 gram)
1 dl Toro fin kakemix (ca 60 gram)
1 dl potetmel (ca 80 gram)
1 ts bakepulver
Sett ovnen på 175 grader, over og undervarme. Kle en 25-26 cm form med bakepapir.
Skill eggene, ha hvitene i kjøkkenmaskinen og pisk dem stive (du skal kunne snu bollen over hodet). Tilsett så gradvis sukkeret. Bruk et par minutter på dette. Når du har en luftig, stiv marengs (skal også nå kunne snu bollen over hodet), tilsetter du ei eggeplomme om gangen, bland dem raskt inn og skru av maskinen. Sikt inn mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn. Ha røren over i kakeformen, stek på nederste rille i 35-40 minutter. Ikke lukk opp ovnsdøra før den er ferdig. Du ser om den er ferdig ved at den begynner å slippe kanten av kakeforma. Sjekk for sikkerhets skyld med en kakenål eller grillspyd. Er kakenålen tørr, er kaken ferdig.
Ta kaken ut av ovnen og snu den opp ned på et bakebrett med bakepapir. Avkjøl.
Eggehvitene piskes stive.
Tilsett sukkeret gradvis.
Pisk til du har en luftig og stiv marengs.
Tilsett ei og ei eggeplomme, rør dem raskt inn.
Sikt inn det tørre og vend det forsiktig inn. Ha røren i en bakepapirkledd kakeform og stek på nederste rille i ovnen på 175 grader i 35-40 minutter.
Når kaken er ferdig snus den opp ned og avkjøles helt før den deles.
Vil du ha ei høyere kake lages den med 6 egg, bare øk mel og sukkermengden tilsvarende.
Så til det som er kjekkest. Pynting. Fremgangsmåte til hvordan lage roser finner du her. Fremgangsmåte til å lage vognen kommer. Lykke til.
14 Comments
Pingback:
Mona
En super oppskrift, jeg lagde den uten sukker, men med Tagatesse. Smaker supert, og et luftig og godt sukkerbrød 🙂
elin rusnes kvingedal
Så kjekt å høre Mona 😉
Pingback:
Hanne
Er det mulig å fryse denne bunnen?
elin rusnes kvingedal
Hei Hanne. Det er mulig å fryse bunnen ja.
Bobbinini
Hva stekes den på? Over/under varme eller varmluft?
Elin Rusnes Kvingedal
Hei. Den skal stekes på 175 grader over- og undervarme 😉 Det står øverst i fremgangsmåten.
Alice farstad
E G laga den uten å skille plomme frå kvita no 🥴 går det bra?
Elin Rusnes Kvingedal
Beklager sene svar her.
Kaken ble nok ikke like luftig, kluet er å piske eggehviter og sukker luftig så bollen kan snus på hodet og sukkeret er helt oppløst før eggeplommene tilsettes raskt og melet siktes inn og røren vendes forsiktig sammen. Slik får du et super luftig sukkerbrød som og er saftig og godt.
Monica
Hei. Jeg skal lage sukkerbrød i langpanne-form (stor). Fungerer det med denne, hvis jeg dobler (eventuelt trippel) oppskriften?
Elin Rusnes Kvingedal
Hei Monica. Jeg har ikke prøvd å lage denne i langpanne. Regner med at en vanlig langpanne har for korte kanter, men prøv med seks egg til vanlig langpanne og heller lag to stk. Du må kanskje justere steketiden noe.
Lykke til!!
ABO
Bakte sukkerbrødet og det ble høyt og fint og jeg puttet det i fyseren. Da jegskulle bruke det ble jeg skuffet. Delte kaken i tre og da jeg skulle ta lag for lag var den så porøs at det gikk ikke an og ta i, alt ble bare smuler. Jeg fulgte oppskriftrntil pungt å prkke,vet ikke hva feilen er?
Hilsen ABO
Elin Rusnes Kvingedal
Hei.
Så leit at det ikke ble vellykket etter frysing.
Kan det være at det ble stekt litt for lenge? Jeg har ikke opplevd det du beskriver selv.
Hvor lang tid gikk det fra det var avkjølt til det ble fryst ned? Kanskje det kan være grunnen.
Hadde prøvd igjen, kanskje den bør deles i lag før den fryses. Selv fryser jeg sjelden ferdige kakebunner så har ikke mye erfaring med det. Pleier å bake dag en, dele og fylle kakene dag to og pynte samt servere dag tre.
Håper det blir bedre neste gang. Jeg skal selv prøve å bake og fryse for å se hvordan det går. Oppdaterer her i kommentarfeltet når det er gjort 🙂
Lykke til med mer baking!!