Frisk ostekake
Hvem liker ostekake? Fløyelsmyk, frisk, søt og syrlig. En kake som smelter i munnen. Denne ostekaken her er rett og slett ikke til å motstå. Hva er det beste? Den er enkel å lage og skal ikke stekes.
I de fleste ostekake oppskrifter som ikke skal stekes er det en til to pakker gelepulver som skal løses opp i vann. Det blir det litt kunstig smak av synes jeg, her bruker jeg gelatinplater oppløst i nypresset saft fra appelsiner og sitroner. Du kan selvsagt bruke gelepulver om du foretrekker det, men om du vil prøve min variant er jeg ganske sikker på at du vil fortsette å lage kaken på denne måten.
Kaka lages enkelt glutenfri ved å bruke glutenfrie digestivekjeks
Antall porsjoner: 12-15
Oppskrift:
Kjeksbunn:
400 gram digestive kjeks
125 gram smør (jeg bruker alltid meierismør)
Ostemasse:
3 dl kremfløte
400 gram philadelphia naturell
300 gram creme fraiche
125 gram melis, kan reduseres til 75 gram om appelsinene er veldig søte
5 plater gelatin
2,5 dl nypresset saft fra appelsin og sitron (2-3 av hver)
Gelelokk (valgfritt):
4 plater gelatin
2,5 dl nypresset saft fra appelsin og sitron
1/2 dl vann
2 ss sukker
Fremgangsmåte:
Kle en springform på 26 eller 28 cm med bakepapir.
Knus digestivekjeksene, evt kjør dem i en multihakker.
Smelt smøret.
Bland sammen kjekssmuler og smør.
Ha kjeksblandingen over i kakeformen og trykk den jevnt utover ved hjelp av en skje (det er også lov å bruke rene hender).
Legg fem gelatinplater i bløt i kaldt vann 10-15 minutter.
Mens gelatinplatene bløtlegges, press saft fra appelsiner og sitroner, sett til side.
Pisk kremfløte til så vidt stive topper -gjerne for hånd, sett kjølig.
Nå har det sannsynligvis gått nesten 15 minutter.
Ha 1/2 dl av fruktsaften i ei gryte.
Kok opp og trekk gryta bort fra varmen.
Klem vannet godt ut av gelatinplatene og ha de over i den varme fruktsaften. Rør med en liten visp til all gelatin er oppløst.
Ha over resten av fruktsaften, rør godt og la det hele avkjøles i romtemperatur mens ostemassen blandes.
Ha creme fraiche, philadelphiaost og melis i ei rørebolle og visp det raskt og godt sammen, bruk gjerne kjøkkenmaskin.
Finn frem den piskede kremfløten og vend ostemassen inn i denne.
Ikke visp for mye, husk at gelatinblandingen skal tilsettes.
Gelatinblandingen skal ikke være over romtemperatur når den tilsettes, da kan kremen skille seg.
Ha gelatinblandingen over i en tynn stråle mens du varsomt, men raskt vender den inn i oste- og krem blandingen.
Når alt er godt blandet sammen skal du ha en fin, glinsende røre.
Ha røren over kjeksblandingen, rist litt på forma så den legger seg fint.
Sett kjølig til kaka er stivnet, minimum 4-5 timer.
Nå kan du ha over gelelokk om du ønsker.
Legg fire gelatinplater i bløt i 10-15 minutter.
Press saft fra appelsiner og sitroner.
Ha 1/2 dl vann og 2 ss sukker i ei gryte, kok opp.
Trekk gryten til side, klem vannet godt ut av gelatinplatene og ha den over i det varme vannet.
Rør godt med en liten visp til all gelatin er oppløst.
Tilsett fruktsaften og rør godt.
Når blandingen er avkjølt til romtemperatur, hell gelatinblandingen forsiktig over den stivnede ostemassen.
La kaka stå i kjøleskap to-tre timer til geleen er stivnet.
Pynt kaka som du vil og server, nyt.
Lykke til!!
Tips: Bruker du pakke med pulvergele, lag etter anvisning på pakken -men med kun 2,5 og 3 dl væske, kutt da ut fruktsaft og gelatin. Lag kaka ellers som beskrevet.