• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Eltefritt kornbrød, brett og strekk metoden

On 15. mai 2014 by Elin Rusnes Kvingedal

Eltefritt brød er utrolig greit synes jeg. Det tar td, men resultatet blir et veldig saftig og luftig brød som ikke smuler og som holder seg like godt et par dager.


Strekk og brett metoden lærte jeg på «God morgen Norge» av Sverre Sætre. Prøvde meg på hans oppskrift og ble veldig imponert over det gode resultatet. Deretter forsøkte jeg denne metoden også på mine egne oppskrifter, det funket veldig bra.

Denne oppskriften laget jeg sammen med min datter Camilla, vi puttet oppi av det vi hadde i skapet, hun skrev ned og jeg målte. Jeg spurte henne om hvor mye vi skulle ha av diverse korn og meltyper. Alle likte brødet veldig godt, men da jeg begynte å lage det med denne metoden ble det enda bedre. Glutenet får utvikle seg sakte og danne lange glutentråder som gir et elastisk, luftig og saftig brød. Dette brødet havner i tilleg på 3 (grovt) på brødskalaen.

Tiden jeg har satt på heving mellom hver bretting passer godt til denne mengden gjær og vanntemperatur. Dersom du vil sette deigen om morgenen før jobb, eller om kvelden bruker du bare mindre gjær, og vann ikke varmere enn 20 grader, sett gjerne deigen i kjøleskap og brett når du står opp eller er hjemme fra jobb. Prøv deg frem og finn din metode, det er det som er gøy med baking.

Til to brød bruker jeg:
2 dl korn, nøtter og frø (jeg bruker like mengder eller det jeg har av hvete helkorn, linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, valnøtter)
2 dl kokende vann
6 dl hvetemel
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl sammalt grov hvetemel
3 dl sammalt fin hvetemel
1/2 ts sukker
2 ts salt
20 gram fersk gjær
7 dl vann
1/2 dl nøytral olje (jeg bruker raps)

Ha frø, kjerner og nøtter i en bolle el og hell over kokende vann, la det stå til vannet er nesten helt absorbert, ca 30 minutter. Ha over i et dørslag og la de renne av seg mens du blander mel i bakebollen.

Ha mel, gryn, sukker og salt i bakebolle.

Tilsett frøene. Varm vannet til 20-25 grader, rør gjæren ut i vannet. Rør vann og olje raskt sammen med det tørre, som du ser er deigen ganske løs. Nå skal den heve under lokk/plast et par timer, men etter 40-45 minutter skal den strekkes og brettes i bollen.

Her har deigen hvilt og skal brettes første gang. Fukt hendene og dra/strekk fra kanten og brett inn mot midten, gå rundt hele deigen, gjerne to ganger. Pass på å ikke klemme hardt, luften i deigen skal bevares. La deigen heve videre 40-45 minutter til og brett igjen. Du kjenner at deigen strammer seg til og blir mer elastisk. Så skal den heve ytterligere 40-45 minutter.

Her har deigen hevet ferdig etter siste bretting, hvelv den ut på melet bakebord.

Strekk deigen ut til et kvadrat. Strekk og brett alle hjørnene inn mot midten. Vær varsom, luften skal beholdes i deigen. Strekk og brett enda en runde. Jeg pleier nå å snu deigen med brettesiden ned, strekke den forsiktig ut igjen og brette på samme måte en gang til.

Deigen har strammet seg godt til og beholder fasongen. Snu den med brettesiden ned.

Snurr deigen et par runder og sett bakebollen over. La den heve 50-60 minutter.

Sett ovnen på 250 grader over og undervarme.
Del deigen opp i to like store emner og form varsomt til brød, ha brødene over i smurte brødformer. Hev til dobbel størrelse. Når de har hevd settes de inn i ovnen på 250 grader, skru ned til 220 med det samme og la dem steke i 40-45 minutter. Avkjøl på rist, gjerne med et kjøkkenhåndkle under. Ikke skjær i brødene før de har avkjølt seg en times tid.

Lykke til!!

Tags: brød, Camillas favoritter, eltefritt, gjærbakst

5 kommentarer

  • Elin 3. januar 2015 kl. 23:10 - Svar

    Laget brødet ditt i dag med surdeig i steden for gjær. Økte andelen med grovt en anelse, samt byttet ut littav vannet med yogurt naturell. Ble saftig, luftig og knallgodt brød 🙂

    • elin rusnes kvingedal 7. januar 2015 kl. 17:54 - Svar

      Så kjekt å høre at du bruker oppskriftene mine 😉
      Det er veldig gøy å eksperimentere med en grunnoppskrift, høres veldig godt ut med yoghurt og surdeig.

  • Aage Takvam 26. september 2018 kl. 16:32 - Svar

    Heisann! Flott oppskrift det her. Men alltid mye kliss på fingrene, og på benken. Det har jeg løst med å bruke vann heller enn mel. Slå et par spiseskjeer vann på benken og prøv selv. Bruk bakesparkelkniv og ha en typ tallerken med vann til å dyppe fingertuppene i ved behov. Kjemperenslig! 😉

    • Elin Rusnes Kvingedal 30. september 2018 kl. 21:34 - Svar

      Hei.
      Kjekt å høre at du liker oppskriften.
      Så herlig med nye tips, det skal jeg prøve en gang

Legg igjen en kommentar til Elin Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

juli 2022
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022