Eggetoddy -adventskalender luke 8
Eggetoddy, eggelikør eller eggnog? Det er i alle fall en god dessertdrikk man bare klarer en av, søtt og godt. Dette er en «voksen» dessert da det er rom i. Dersom du klarer å lage vaniljesaus klarer du også å lage eggetoddy, heledrikken er basert på hjemmelaget vaniljesaus, og så klart litt rom.
Denne inneholder både h-melk og fløte og er nokså mektig, dersom du ønsker en litt lettere versjon er det fullt mulig å bruke bare lettmelk, den blir ikke like fyldig, men smaker godt likevel.
For 8-10 porsjoner brukte jeg:
6 dl h-melk
3 dl fløte
1 vaniljestang
3 kanelstenger
5-6 egg
1 dl sukker
2 dl rom, helst mørk (jeg brukte lys her da det var det vi hadde på hytta)
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene, ha frø og vaniljestang i ei gryte sammen med kanelstengene, melk og fløte.
Kok opp under lokk og trekk til side. La det stå i 20 minutter, for å få mest mulig smak fra vanilje og kanel.
Rør så sammen eggeplommer og sukker, til fin eggedosis.
Ha litt av den varme fløtemelken over eggedosisen og rør godt, hell det over i gryta og varm opp til ca 80 grader. Dette tar noen minutter.
Den er ferdig når den begynner å tykne og henger igjen på skjeen.
Sil vaniljesausen.
Smak til med rom, avkjøl.
Når vaniljesausen er helt avkjølt piskes eggehvitene stive, pisk inn 2 ss sukker.
Vend de stivpiskede eggehvitene inn i vaniljesausen, server.
Dryss gjerne litt revet muskat på toppen. Lykke til!!