Kaldhevet hyttebrød
Dette brødet har jeg kalt hyttebrød. Grunnen er at det er et relativt lyst brød, ikke hverdagsbrød.
På hytta synes jeg vi må få kose oss litt ekstra, derfor passer dette brødet veldig godt.
Brødet er også veldig enkelt å lage, man rører det sammen om kvelden, bretter og strekker noen ganger dagen etter, så har du godt hjemmebakt brød til lunsj. Mer om brett og strekk metoden her.
Du MÅ ikke brette og strekke, brødet kan formes direkte når deigen tas ut av kjøleskap, men prøv deg frem, brødet blir saftigere og luftigere med brett og strekk.
Antall porsjoner: 1 stort brød
Ingredienser:
- 3 dl havregryn
- 6 dl hvetemel
- 1 1/2 dl solsikkekjerner
- 1/2 ts sukker
- 1 ts salt
- 4 dl vann
- 1/2 dl nøytral olje (jeg bruker raps)
- 15 gram gjær
Rør gjæren ut i litt av vannet, rør så alt raskt sammen. Deigen skal være ganske løs.
Dekk bakebollen med plast, eller sett på lokk.
Sett i kjøleskap over natta, eller 8-10 timer.
Når du tar brødet ut av kjøleskapet, strekk og brett deigen fra kanten og inn mot midten rundt hele deigen.
La den stå uten lokk/plast og la den avklimatisere seg 1/2 time før du igjen har plast over og lar den stå ytterligere 1-1 1/2 time, du må gjerne strekke og brette en gang til, etter 40 minutter. Ha så deigen over på melet bakebord og strekk og brett en siste gang. La deigen hvile en time. Etter 30 minutter, sett ei støpejernsgrte (ca 4 liter) i kald ovn, sett ovnen på 250 grader. Etter ytterligere 30 minutter tar du gryten ut av ovnen, ha brødet forsiktig over i gryta, med skjøten ned, ha over lokk og sett det i ovnen. Skru ned temperaturen til 220 grader, stek 30 minutter, ta av lokket og stek 15 minutter til. La brødet avkjøle på rist. Ikke skjær i det før det har avkjølt seg en times tid.
Lykke til!!