Vaniljekake med passjonsfruktfromasj
Det er snart påske og jeg har den ultimate påskekaken. Denne teknikken kan du bruke på kaker med vanlig sjokoladekrem og, litt enklere da.
Her kan du gjøre som meg og lage kakebunner i ulike farger og fylle med fromasj, eller du kan lage vanlig sjokoladekake med sjokoladekrem. Her er det bare fantasien som setter grenser for hvordan kaka skal se ut.
Lager du en liten kake kan mengden pasjonsfruktfromasj halveres. Det er og fult mulig å lage med for eksempel bringebær eller jordbær.
Alle oppskriftene jeg har brukt ser du under her med fremgangsmåte. Nederst er forklaring på selve monteringen av kaka.
Les gjennom hele oppskriften før du starter, det er mange trinn og viktig å lese gjennom alt først.
Antall porsjoner: Ei høy kake på 25 cm, 15-25 personer, alt etter hvor kakeglade dere er. Eller som jeg har gjort, to kaker på 15-20 cm.
Ingredienser:
Vanilla icing:
- 80 gram hvetemel
- 7 dl h-melk
- 600 gram smør
- 400 gram melis
- 2 ts vaniljesukker
Vaniljekake:
- 230 gram smør
- 600 gram sukker
- 230 gram eggehviter (ca 7 mellomstore egg)
- 2 1/4 ts bakepulver
- 1 ss ekte vaniljesukker eller frøene fra en vaniljestang
- 450 gram hvetemel
- 3 1/2 dl melk
Pasjonsfruktfromasj:
- 5 plater gelatin
- 300 gram pasjonafruktpurè
- 3 dl fløte
- 70 gram eggehvite
- 50 gram sukker
- 170 gram sukker
- 50 gram vann
Fremgangsmåte:
Vanilla icing:
Ha hvetemel i ei gryte sammen med litt av melken, rør ut alle klumper og tilsett resten av melken. Kok opp under omrøring og la småkoke fem minutter under stadig omrøring, konsistensen skal være som en slags pudding. Ha over i en beholder, dekk til og avkjøl helt. Dette kan gjøres en dag i forkant, oppbevar da i kjøleskap.
Når meljevningen er avkjølt og holder romtemperatur kan selve vanilla icingen lages.
Ha smør i ei bakebolle, bruk gjerne kjøkkenmaskin med K-visp her. Tilsett melis og rør dette hvitt og luftig. Tilsett meljevningen og en ts vaniljesukker.
Når kremen er fin og luftig er den klar. Kremen kan oppbevares i kjøleskap, men la den tempereres litt før bruk, blir ganske hard i kjøleskapet.
Vaniljekakeake:
Jeg valgte denne gangen å steke kakebunner i flere omganger.
Om du bruker kakeform på 25 cm blir det fire kakebunner, bruker du 15-20 cm vil det bli 8-10 bunner, så nok til to-tre slike kaker.
Halver gjerne oppskriften om du vil ha mindre kake. Når det er sagt tåler bunnene utmerket godt å fryses for så å tas opp og monteres når du er klar for det.
Det du gjør når du skal steke kaka i omganger er å først veie bakebollen, noter ned hvor mye den veier. Så fortsetter du med trinnene under frem til røren skal has i kakeformene.
Sett ovnen på 175 grader, over og undervarme.
Sørg for at alle ingrediensene er romtempererte.
Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker i en arbeidsbolle.
Pisk smør og sukker hvitt, tilsett ei og ei eggehvite.
Når all eggehviten er pisket inn tilsettes halvparten av melblandingen, så halvparten av melken i en tynn stråle. Dersom melken er for kald eller tilsettes for raskt vil røren skille seg så vær litt forsiktig.
Ha i resten av melblandingen så resten av melken.
Kle formene med bakepapir eller smør dem som du pleier og strø med litt mel. Dette er for å få kakebunnene lett ut av formene.
Når all kakerøra er laget veier du bakebollen igjen med all kakerøra oppi.
Min bakebolle veier 775 gram, dersom det hele nå veier 2655 blir regnestykket slik: 2655-775=1880
Dersom du skal steke fire bunner i 25 cm form blir det videre regnestykket slik: 1880:4=470
Skal du derimot ha ti 15 cm bunner blir det 1880:10=188
Sett kakeforma på vekten, nullstill og ha gitt mengde over.
Selv har jeg flere kakeformer i samme størrelse så fyller to-tre former og steker samtidig.
Steketid avhenger av antall kakebunner du steker samtidig samt hvor store kakebunner og varierer fra 15-30 minutter. Her må du prøve deg litt frem både med tanke på varme, mengde og tid.
Når alle kakebunner er stekt og avkjølt kan den settes sammen, lag nå pasjonsfruktfromasjen eller det fyller du ønsker.
Pasjonsfruktfromasj:
Finn frem, vei og mål opp alle ingredienser.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann 10-15 minutter.
Jeg bruker ferdigkjøpt pasjonsfruktpurè, sjekk sukkerinnholdet og reduser mengden sukker om det er mye sukker i purèen. Den jeg bruker inneholder kun 10% tilsatt sukker.
Pisk fløten til så vidt stive topper, sett kjølig.
Ha litt av purèen i ei gryte, kok opp.
Klem vannet ut av gelatinplatene, løs dem opp i den varme purèen. Tilsett resten av purèen, sett til side.
Pisk eggehvitene forsiktig, tilsett gradvis 30 gram sukker, stopp når de er halvpiskede.
Ha resten av sukkeret sammen med vann i en gryte. Kok opp og la det koke til temperaturen kommer opp til 118 grader, sett da opp farten på piskingen av eggehvitene og hell sukkerlaken i en tynn stråle mens det piskes. Pisk videre til det er en blank, fin marengs. Rør inn den avkjølte pasjonsfrukt- og gelatinblandingen. vend så inn den lett piskede kremfløten i to omganger.
Montering:
Kle kakeformen med plastfolie.
Ha vanilla icing i sprøytepose.
Ha fromasje i sprøytepose.
Dersom du har en høy sirkelutstikker, finn frem denne.
Legg den kakebunnen du vil ha som topp av kaka i kakeformen, med toppen ned.
På de to neste kakebunnene skal det nå stikkes ut sirkel i midten.
Sett så utstikkeren midt på kakebunnen som ligger på plass i kakeforma, har du ikke utstikker, bruk bakepapir el. Jeg måtte gjøre begge deler da utstikkeren ikke var høy nok, se bilder under.
Ha vanilla icing som dik rundt kakebunnen i kakeforma, jeg har også over litt finmost syltetøy. Ha så over fromasj like høyt som diken går. Legg på neste kakebunn, dette krever litt nøyaktighet da denne skal tres over utstikkeren.
Fortsett med vanilla icing som dik, syltetøy og fromasj. Tre over neste kakebunn, vanilla icing som dik også her, syltetøy og fromasj. Ikke legg på siste kakebunn. Sett kaka kjølig minst 3-5 timer. Fjern nå forsiktig utstikkeren og/eller bakepapiret, du vil se at fromasjen holder seg fint på plass. Fyll hullet med små påskeegg og legg på siste kakebunn, denne er hel som den første.
Sett kjølig ytterligere en times tid, eller over natta.
Nå kan kaka hvelves ut av formen og pyntes. Jeg brukte resten av vanilla icingen og satte på fine sjokoladeegg rundt kanten. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Lykke til!!
Du kan også se hvordan jeg gjorde det i høydepunkter på instagram.
Flere påskerelaterte oppskrifter finner du her: PÅSKE
2 Comments
Veronica Karlsen
Hvor kjøper du pureen? 🙂 skal prøve denne! Gleder meg. Høres så god ut!
Elin Rusnes Kvingedal
Hei.
Jeg kjøper på Mega, er noen Megabutikker som har den, heter Ponthier, finnes i både pasjon, bringebær, eple og andre smaker.