Oppskrifter

Iste

Det er sol, det er varmt, det er terrassevær. Her hos oss har vi blitt hekta på iste, og da alle har sin egen preferanse på smak lagde vi tre stk. her er oppskrift på alle.

Det er enkelt å lage iste på den måten vi gjør det, så prøver du deg bare frem med søtning og te, noen vil ha mer og noen mindre.

Jentene mine lagde seg en slags bærsirup (egentlig blanding mellom saft og syltetøy, den passer til alle isteene vi lagde.

De lagde den på slump, men brukte 3-400 gram bær (jordbær og bringebær), 3 dl sukker og vann som dekket så vidt. De lot det hele få et oppkok og lot det koke 15 minutter før de kjørte det sammen med stavmixer og kokte videre ca 45 minutter til. Dette blir en ganske stor porsjon, så den kan gjerne halvveres.

Så over til iste.

Antall porsjoner: Like over en liter ferdig iste per type.

Ingredienser:

Type 1, grønn te med ingefær og sitron:

  • 1 liter vann
  • 150 gram honning
  • 10-15 gram grønn te (vi brukte en fra Amundsen Spesial -Sencha Hawaii)
  • Zest og saft fra to sitroner samt noen skiver sitron til pynt
  • 15-20 gram revet ingefær
  • 20 blader sitronmelisse, samt litt til pynt

Type 2, bær te med lime

  • 1 liter vann
  • 150 gram honning
  • 10-15 gram forest fruit te i løsvekt, evt 3-5 teposer
  • 4 jordbær, samt noen til pynt
  • 10 bringebær, samt noen til pynt
  • Zest og saft fra en lime, samt noen skiver lime til pynt

Type 3, sort te (earl grey)

  • 1 liter vann
  • 150 gram honning
  • 3-5 poser earl grey te, evt 10-15 gram løsvekt
  • Zest og saft fra en sitron, samt noen skiver sitron til pynt

Fremgangsmåte:

Finn frem ingredienser til den typen te du vil lage.
Ha vann i en gryte, tilsett alt bortsett fra te.
La det hele få et oppkok og la det småkoke 2 minutter, rør sammen, trekk bort fra varmen og tilsett te.
La det stå og trekke 3-5 minutter, smak underveis.
Smak til med evt mer honning, husk at den smaker mye søtere når den er varm, så ha i litt mer søtning enn du føler du trenger.
Sil av og la den avkjøle seg, sett i kjøleskap og la den bli iskald før den fylles på mugge med masse isbiter, lime eller sitron, evt bær eller sitronmelisse.
Jeg liker å ha 50/50 iste og farris, gjerne med litt av jordbærsirupen over, eller hva med musserende vin i stedet for farris?
Nyt!!
Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *