Rødbetesalat -adventskalender luke 16
Med sin nydelige farge, fløyelsmyke konsistens og delikate smak passer rødbetesalat ypperlig på de fleste koldtbord. Etter at rødbetene er kokt går det veldig raskt å lage, pass bare på å ha på hansker mens du skjærer opp rødbetene (med mindre du vil ha røde fingre noen dager).
Denne holder 3-4 dager i kjøleskap, men vil sannsynligvis bli spist opp før det.
Til en god porsjon rødbetesalat brukte jeg:
500 gram rødbeter
1 syrlig eple
3-4 sjalottløk
Saften fra 1/2 sitron
1 dl majones
1 dl kremfløte
Salt og pepper
Majones:
1 egg
1/2 ts dijonsennep
1/4 ts hvitvinseddik
3 dl nøytral olje evt blandet med olivenolje
En klype salt
Kok rødbetene med skall i 1-2 timer -alt etter størrelse- til de er møre.
Avkjøl rødbetene noe mens majonesen lages.
Ha egg, sennep og hvitvinseddik i et litermål el.
Mål opp olje i et annet litermål.
Bruk stavmixer (du kan også piske for hånd med en ballongvisp).
Kjør egg, sennep og hvitvinseddik sammen mens du sper med olje.
Etter hvert vil du se at røren tykner, når du har fått ønsket konsistens er den ferdig, så enkelt er det.
Pisk kremfløte til myke topper, ikke for stiv.
Når så rødbetene er avkjølt, ta på engangshansker og skrell rødbetene.
Skjær dem i små terninger og ha over i ei arbeidsbolle.
Finhakk sjalottløk og skjær eplet i små terninger, ha over i arbeidsbollen og press over sitron.
Ha over like mengder majones og pisket kremfløte, bland det hele godt sammen, smak til med salt og pepper.
Server gjerne til lun leverpostei eller som en ren vegetarrett. Lykke til!!