Oppskrifter

Gnocchi med en vri

Det er tid for ny oppskriftutfordring. Ina som står bak bloggen Mat på bordet har stafettpinnen denne måneden og valgte potet som tema. Flere matbloggere er med i utfordringen, nederst i innlegget finner du linker til de andre som er med og deres fantastiske bidrag. Ellers anbefaler jeg dere å følge med på matbloggsentralens facebook side hvor bidragene også blir presentert. Se også emneknaggen #oppskriftsutfordringen på instagram.

Det første som falt meg inn da jeg hørte om månedens tema var å lage gnocchi, små pastaklumer som oftest lagd med potet. Selve ordet gnocchi betyr ikke noe mer spennende enn klump. De kan av og til være litt  kjedelige i smaken, men her har jeg piffet dem opp med hvitløk, timian og parmesan og servert dem med kremet sopp og spinat. For å være helt ærlig er dette den beste gnocchien jeg har smakt.

Dette er ikke en middagsrett man starter med når man kommer hjem fra jobb, trett og sliten i fem tiden. Det er ikke veldig vanskelig å lage, men tar litt tid. Har du god tid og vil prøve deg på gnocchi en dag, anbefaler jeg å lage en stor porsjon slik som meg så du har litt til overs til dagen etter.

Man kan spise dette som en rett i seg selv, eller man kan bruke det som tilbehør til kylling, kjøtt eller fisk om man vil.

Av denne oppskriften blir det ca 120 gnocchi.

Til gnocchi for fire + litt ekstra brukte jeg:
1 kg poteter (jeg brukte Beate)
100 gram durumhvete
2 eggeplommer
50 gram revet parmesan
2 ss hakket frisk timian
2 fedd hvitløk
Litt salt og pepper

Kremet sopp og spinat:
250 gram frisk spinat
150 gram aromasopp
10 cherrytomater
50 gram parmesan
1 fedd hvitløk
1/2 dl fløte
Salt
Saft av 1/2 sitron
Litt hakket timian

Start med potetene.
Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.
Vask potetene og prikk dem med en gaffel noen ganger.
Ha litt olje i en ildfast form og legg potetene oppi.
Bakes i ovnen på 180 grader i ca en time, alt etter størrelsen.
La de stå 15-20 minutter og avkjøles før du skreller dem.
Mens potetene avkjøles, bak to fedd hvitløk i ovnen på 180 grader i 15 minutter.

Trykk skrelte poteter og den bakte hvitløken gjennom ei sikt, evt mos det helt med en potetmoser.
Rør inn durumhvete, eggeplommer, parmesan (jeg brukte en kraftig type som har vært lagret i 36 mnd, synes den er veldig god) og timian.
Ikke jobb for mye med deigen, da kan de bli litt kompakte.
Smak til med salt og pepper, husk at parmesan er salt så her er det viktig å smake.
Del i fire emner og rull ut fingertykke pølser.
Kutt så disse i ca to cm lange biter.
Vil du ha det karakteristiske utseendet på dem kan du rulle dem over taggene på en gaffel, men dette er ikke nødvendig for et bra resultat.

Kok opp ei stor gryte lettsaltet vann, ha i maks 20 gnocchi og la de trekke rett under kokepunktet til de flyter opp.
Bruk en hullsleiv og ta dem straks opp og legg dem over på et klede så de får rent litt av seg.
Stek så 15-20 om gangen i litt smør til de er gyldne, bruk ei panne med slipp belegg.
Jeg klarte å ha for mange i gryta første gang, koke dem for hardt, og så steke dem i jernpanne, det ble ikke bra. Se bilde lenger nede.

Når alle er stekt kan tilbehøret lages.
Vask og rens spinaten. Tørk på klede eller ved hjelp av salatslynge.
Rens soppen og skjær i båter.
Del cherrytomater i to og finhakk hvitløk.
Stek soppen til den er gylden. Ha over spinaten og la det surre til den faller sammen.
Tilsett hvitløk, tomater, fløte og parmesan, gi det et lite oppkok og la det putre et par minutter.
Smak til med salt, pepper og sitron.
Ha over litt frisk timian til slutt.
Bland det sammen med gnocchien og server.
Lykke til!!
img_8531

img_8539

img_8546

Litt for mange, kokt litt for lenge stekt i jernpanne ble ikke bra.img_8553

Slik skal de se ut.
img_8560

img_8586
Flere av mine oppskrifter med potet finner du her.

Andre flotte bidrag i matblogg utfordringen:

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *