Tacos, helt fra bunn
Hos de aller fleste nordmenn er tacos en gjenganger i helgene. Da kan det være greit å gjøre seg litt ekstra flid om du har god tid en dag. Ingen tacos er vel bedre enn den man lager helt fra bunn, med alt fra hjemmelagede tortillalefser til salsa og tacokrydder? Bruk de komponentene du vil fra denne oppskriften og gjør din helt egen vri på tacoen. Lag den gjerne vegetar og bytt ut kjøttet med bønnestuing, eller bruk begge deler.
Tacoen hos oss består av tacokrydder, salsa, bønnestuing, tortilla lefser, guacamole, rømme, ost og masse grønnsaker (av grønnsaker bruker jeg alltid salat, agurk, paprika og tomater, så supplerer jeg med andre grønnsaker om jeg har) . Steker eventuelt kyllingkjøttdeig i tillegg. Bruk det tilbehøret du liker best.
Start med å blande tacokrydderet:
Dette holder til 4-5 tacoretter
2 ts salt
8 ts spisskummen
2 ts malt koriander
4 ts paprikapulver
2 ts oregano
1 ts pepper
(2 ts chilipulver)
(3 ts hvitløkspulver)
Mål opp og bland alt godt sammen, jeg pleier ikke å ha hvitløk og chilipulver i, tilsetter heller fersk når jeg lager retten, synes det smaker bedre da.
Brukes som vanlig tacokrydder, trenger 5-6 ts til en porsjon tacos.
Så kan salsaen lages
Dette blir tre glass (ca 1/2 liter) tomatsalsa:
1/2 løk
1/2 paprika
1 fedd hvitløk
1/2 chili
10 gode norske cherrytomater
1 boks hermetiske tomater (ca 400 gram)
Hakk grønnsakene, skjær tomatene i to.
Fres grønnsakene i litt olje til løken er blank, tilsett cherrytomater og hermetiske tomater. La det hele koke til alt er mørt, ca 15-20 minutter. Når grønnsakene og tomatene er møre, kjør det sammen med en stavmixer, er godt om det fortsatt er litt biter i. Avkjøl og hell på glass. oppbevares i kjøleskap eller fryser.
Lag deretter bønnestuing
Til en stor porsjon bruker jeg:
1 hvitløksfedd
1/2 chili
3-4 ts tacokrydder
2-3 ts tomatpurè
2 bokser hermetiske kidneybønner
1 dl vann
evt 1/4 dl melk eller fløte
Sil av bønnene og skyll dem godt i kaldt vann, la dem renne av seg.
Finhakk hvitløk og chili. Fres på middels varme i ei gryte 1/2 minutt, tilsett tacokrydder og tomatpurè, la det stå ytterligere 1/2 minutt under stadig omrøring.
Tilsett bønner og vann, la det koke i 4-5 minutter, till bønnene er møre.
Kjør det hele sammen med stavmixer, det trenger ikke være helt most, er godt med litt biter. Smak evt til med mer tacokrydder og spe med melk eller fløte om det trengs.
Lag deigen til tortill lefsene
12 tortillas:
6,5 dl hvetemel
2,5 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
3/4 ts salt
1/4 ts bakepulver
Rør sammen det tørre, ha i vann og olje og kna det sammen til en smidig deig. Juster eventuelt med mer vann eller mel.
Del deigen opp i 12 emner, dekk med plast og la de hvile 15 minutter. Kjevle så ut hvert emne, så tynt du klarer. Pass på å ha nok mel på bakebordet så de ikke setter seg fast.
Stek 1/2-1 minutt på hver side i ei tørr stekepanne, middels-høy varme.
De er litt harde med det samme, men ha dem i et kjøkkenhåndkle så mykner de fort opp. Disse kan fryses om de ikke skal brukes med det samme.
Man kan lage disse grovere, oppskrift her, eller glutenfrie om man ønsker det, oppskrift på glutenfrie tortillas her.
Mens deigen til tortillalefsene hviler, lag guacamole.
For guacamole for fire-fem personer bruker jeg:
3 spisemodne avocado
2 fedd hvitløk
3 ss rømme
1 ts presset sitron
Finhakk hvitløk.
Mos avocadoen med en gaffel eller potetmoser.
Tilsett hvitløk og rømme, press over litt sitron.
Sitron tilsetter jeg mest for å beholde den fine fargen til avocadoen, den har lett for å bli brun. Det er også godt med syren sitronen gir i forhold til den fettrike avocadoen.
Kutt så opp de grønnsakene du ønsker, gjør ferdig tortillas og stek evt litt kjøttdeig, ha i 5-6 ts tacokrydder til 400 gram kjøttdeig.
Server, lykke til!!
Under er det bilde av en vegetarversjon, og en med kjøttdeig.