Glutenfritt grytebrød
Glutenfritt brød er ikke noe jeg baker veldig mye. I sommer måtte jeg teste ut ulike kombinasjoner da vi prøvde glutenfritt til minstejenta, hun ble glad i noen rundstykker jeg laget, komponerte oppskriften etter hva datteren min liker. Hun er veldig glad i grove brød med litt kjerner, og gjerne havre. Da jeg nå skulle få besøk av ei med cøliaki valgte jeg å teste ut samme opskriften som grytebrød, det ble stor suksess.
Før du starter, les dette innlegget om hvordan bake glutenfritt.
Til et grytebrød brukte jeg:
En pose toro grov melblanding
2 dl jyttemel
1 dl glutenfrie havregryn
1/2 dl linfrø
1/2 dl solsikkekjerner
1 ts sukker
1 1/2 ts salt
50 gram smeltet smør
20 gram fersk gjær
1 ss fiberhusk
4 dl vann
1 egg
1 beger kesam
Varm vannet til 25 grader, rør gjæren ut i vannet, tilsett fiberhusk, rør godt om og la det stå og svelle i 10 minutter.
Bland alt det tørre i ei bakebolle, tilsett gjærblandingen, smeltet, avkjølt smør, kesam og egg.
La kjøkkenmaskinen gå noen minutter. Deigen skal være litt løs.
Dekk bakebollen med plastfolie og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve 1 1/2 time.
Når deigen har hevet en time, sett ei støpejernsgryte inn i kald ovn og skru varmen på 250 grader. Etter 30 minutter, ta ut gryta, strø litt jyttemel i bunn og hvelve deigen forsiktig over i den varme gryta, prøv å bevare luften i deigen. Strø over litt havregryn.
Ha på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Skru ned varmen til 220 grader og stek brøden i 30 minutter, ta av lokket og stek videre 20-25 minutter. Bank på brødet, når du får en litt hul lyd er det ferdig.
Hvelve brødet over på rist og dekk med et kjøkkenhåndkle for avkjøling. La brødet avkjøles før du skjærer i det. Skjær det opp i skiver og frys ned i porsjoner. Når det skal serveres, grill gjerne to skiver 1/2 minutt på hver side på en grillpanne og server med basilikumpesto, aioli (hvitløksmajones), salat, kylling og bacon. Lykke til!