Kjøttkaker med hvitløk og fargerike grønnsaker
Høsten har meldt sin ankomst. Det er kjøligere ute og mørket kommer tidligere og tidligere. Jeg synes kjøttkaker passer ypperlig denne årstiden, og høsten skal ikke komme veldig langt før det står på menyen hos oss.
Denne gangen ville jeg prøve ut en litt annen kombinasjon enn jeg pleier, mine kjøttkaker pleier å være tradisjonelle, og uten hvitløk. Jeg ville imidlertid teste ut urten selleripersille sammen med fersk, norsk hvitløk i kjøttkakene, det ble fantastisk!
For å lage 25-30 kjøttkaker bruker jeg
700 gram kjøttdeig (gjerne karbonadedeig)
2 egg
2 løk
1/2 fersk hvitløk eller 2-3 hvitløksfedd
1/2 dl fløte
1 neve hakket selleripersille
1 1/2 ss potetmel
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
Saus
2 løk
2 ss smør
2 ss mel
Kraften fra kjøttkakene
Evt en terning kjøttbuljong
Pass på at alle ingrediensene er romtempererte.
Finhakk løk og hvitløk, hakk selleripersillen. Grovhakk løken til sausen.
Ha kjøttdeigen i en kjøkkenmaskin Kjør den sammen med salt og pepper. Tilsett ett egg om gangen, når eggene er rørt inn tilsettes løk og hvitløk. Ha så oppi potetmel og spe med fløte. Spe evt med litt mer fløte eller potetmel for riktig konsistens. Rør til slutt inn selleripersille. Når alt er godt blandet formes kjøttkaker.
Fres løken til sausen i ei stor gryte til løken er blank. Skru av varmen. Brun kjøttkakene raskt i en stekepanne og ha dem over i gryten med løk. Ha over vann til det dekker kjøttkakene, jeg jukser gjerne litt og tilsetter en terning kjøttbuljong for ekstra smak. La det hele småkoke under lokk i en times tid, til kjøttkakene er ferdige.
Ha kjøttkakene over i et dørslag, la løken ligge igjen i gryta.
Sil så av kjøttkake kraften i et litermål.
Så skal sausen lages. Smelt smøret over middels varme i ei gryte. Når det er nøttebrunt tilsettes mel, la dette bli brunt, men pass på så det ikke svir seg. Spe med kraften. Det er ikke sikkert du trenger alt. La sausen koke i fem minutter. Spe evt med mer kraft. Du kan også tilsette en skvett fløte om du vil. Denne sausen blir veldig fin på fargen, og man trenger ikke tilsette sukkerkulør.
Server med sesongens grønnsaker. Jeg var så heldig å få tak i herlig, fargerik blomkål, hadde også broccolini, nypoteter og smørdampet nykål. Server med gryten på bordet. Lykke til.