Oppskrifter

Skoleboller

Min mann har bursdag i dag. Da jeg spurte ham hva jeg skulle bake trengte han ikke lang tid på å bestemme seg, skoleboller ville han ha.

Disse er en av favorittene til både ham og barna. De pleier å forsvinne nesten før jeg får tatt dem ut av ovnen.

For noen år siden, kjøpte jeg kokeboken «Brød» fra Åpent bakeri. Der fant jeg det som sannsynligvis er verdens beste bolleoppskrift. Lager dem ut fra det jeg husker nå da kokeboken er lånt bort. Gode blir de i alle fall. De tar tid å lage, men mens deigen hviler og hever kan du jo alltids lese i ei bok.

Til 30 store skoleboller brukte jeg:
1 kg hvetemel
25 gram fersk søtgjær
150 gram sukker
1 ts salt (10 gram)
6 dl melk
1 egg
150 gram meierismør

Sett ovnen på 225 grader, over og undervarme.

Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.

Varm melken til ca 25 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.

Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter. Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

Mens deigen hever lages vaniljekrem, oppskrift her.

Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord. Del deigen opp i emner, jeg fikk 30 emner (blir store skoleboller). La emnene hvile 5-10 minutter for å roe ned glutenet i deigen, når den har hvile triller du ut boller og legger dem over på stekebrett. Trykk bollene litt flate og la dem etterheve 30-45 minutter. For å se om de er ferdig hevet kan du trykke en finger lett mot ei bolle, dersom merket forsvinner umiddelbart er de ferdig hevet.

Bruk litt fuktige fingre for å lage grop til vaniljekremen, vær forsiktig så du ikke presser luften ut av bollene. Fyll så med kremen, pensle med sammenvispet egg, og la de hvile ytterligere fem minutter før steking.

Stekes på 225 grader i 12-15 minutter.

Avkjøl bollene på rist. når de er avkjølt, rører du sammen melis med litt vann, ha dette over bollene og dypp dem i kokos. Lykke til.

Opplysningskontoret for brød og korn feirer Skolebrødets dag 19. juni 2020. Skolebrød

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *