Naan
Naan er det perfekte tilbehør til Indisk mat. Det er litt jobb om man skal steke dem så de blir (nesten) autentiske, men det er verd det.Man får det igjen på smaken. Oppskriften har jeg hentet fra 4 stjerners middag og Ole Martin Alfsen. Selvsagt med min egen vri.
Jeg anbefaler å ha enten pizzastein eller liten bord pizzaovn til å steke dem i. Det går fint på grill i ovnen og, men resultatet blir for å sitere Ole Martin Alfsen «skremmende bra» om man bruker pizzasten eller pizzaovn. Dette er de beste naanbrødene jeg har smakt!
For å lage 16 naanbrød bruker jeg
2 ss tørrgjær
2 ss sukker
4 ss lunken melk
450 gram hvetemel
1 ss bakepulver
1/2 ss salt
1 1/2 dl melk
1 1/2 dl yoghurt naturell
1 vispet egg
2 ss ghi eller klaret smør
Ekstra mel til utbaking
Til pensling etter de er stekt
150 gram ghi
2 fedd hvitløk
Koriander
Rør sammen fingervarm melk, sukker og tørrgjær i ei skål. La det stå på et lunt sted til det begynner å skumme.
Imens gjærblandingen godgjør seg, ha mel, salt og bakepulver i ei bolle. Tilsett et pisket egg, melk, yoghurt, ghi og gjærblandingen. Elt for hånd eller i maskin. Bruker du håndkraft må deigen eltes 15 minutter, i maskin 5-10 minutter. Dekk til og la den heve til dobbel størrelse, helst over natten i kjøleskap.
Når deigen er ferdig hevet, finn frem pizzaovnen og sett den på full varme, evt bruk ovnen og sett på grill element.
Man trenger en del mel til utbaking. Ha litt mel på bakebordet og hvelve ut deigen, kna den godt sammen og del i 16 emner. La de hvile noen minutter.
Kjevle så ut emnene, de må være veldig tynne.
Stek et om gangen i 2-3 minutter i pizzaovn eller tre-fire om gangen i 4-5 minutter i ovn under grill element. Pass godt på, de blir fort brent.
Ha de ferdig stekte naan brødene over på klede og pensle umiddelbart med ghi blandingen.
Det gjør ingen ting om brødene blir litt brent, er en sjarm med det og. Pass i alle fall godt på så de ikke blir for brente.
Server til Indisk mat, for eksempel tikka masala. Lykke til.
4 Comments
Pingback:
Pingback:
Elisabeth Husebø
Hei, jeg skal lage nanbrød til 50 mann, har pizzaovn ute, men lurte på om du vet om den ferdige deigen kan kjevles ut til litt store nanbrød og legges på bakepair oppå hverandre og holdes kalde fram til man steker dem, eller litt før. Jeg må få unna rulling og klargjøring på formiddagen. De blir nok ikke stekte før i 19-20 tiden. Takk på forhånd. Tenkte og å lage deigen kvelden før. Hilsen Elisabeth 🙂
Elin Rusnes Kvingedal
Hei.
Jeg ville selv laget deigen dagen før, rullet deigemner på formiddagen men ikke kjevlet dem ut før like før steking. Er det jeg gjør selv når jeg lager den mengden, da er det kjekt for gjestene å se på utrullingen og stekingen og det blir en liten happening i seg selv.
Er redd de klistrer seg til hverandre om de legges med bakepapir mellom.
Håper det blir bra. Lykke til!