Glutenfritt,  Kaker og desserter,  Oppskrifter,  Ukemeny

Mormors bostonkake

Min mor lagde verdens beste kaker. Nå føler jeg min jobb er å bringe disse oppskriftene videre. Denne kaka har alltid gått som mormorkake for jentene mine.

Med mengder av sjokolade har denne vært en av familiens mange favoritter i alle år. Bildene av den ferdig pyntede kaka er kaker min mor har laget. Synes jeg bør yte kaka rettferdighet og vise den frem nøyaktig slik min mor alltid pyntet den.

Det er en del prosesser med denne kaka som fører til litt oppvask, men slik er det jo for de aller fleste fromasjekaker. Når det gjelder sjokoladetype kan du gjerne bruke en god, mørk sjokolade, min mor brukte melkesjokolade -hun var utrolig glad i søtsaker, så det var kun skikkelig melkesjokolade som gjaldt.

Antall porsjoner: Alt fra 2 til 15 hehe
(Kunne spise ei halv slik kake alene da jeg var liten)

Oppskrift:

Marengsbunn:

  • 2 eggehviter av mellomstore egg
  • 150 gram sukker
  • Evt en ørliten klype salt

Sjokoladefromasj:

  • 3 egg
  • 2 ss sukker
  • 6 dl kremfløte
  • 6 plater gelatin
  • 4 ss varm, sterk kaffe
  • 1 ts godt vaniljesukker
  • 200 gram smeltet sjokolade
  • 200 gram hakket sjokolade

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 120 grader over- og undervarme.
Finn frem en kakering/springform på 26-28 cm i diameter.
Tegn omrisset av kakeringen på bakepapiret og ha bakepapiret over på et stekebrett.

Ha to eggehviter i en ren bolle, her er det best å bruke kjøkkenmaskin.
Pisk hvitene (evt sammen med ørlite salt) til de begynner å skumme, ha gradvis i litt og litt sukker.
Pisk til marengsen er stiv og bollen kan holdes opp ned over hodet. Sjekking av stivpisket marengs var favorittjobben til jentene mine da de var små, skulle alltid lure pappaen sin og gjorde som om de skulle tømme det i hodet hans, men det hang (heldigvis) alltid igjen i bollen.

Ha marengsen over på bakepapiret og spre den ut til den nesten når ringen som er tegnet opp.

Sett i midten av ovnen og stek på 120 grader over- og undervarme i 1 1/2 time, sjekk den innimellom, skal ikke bli brun i kantene.

Skru av varmen og la marengsen stå i ovnen til den er kald.

Når marengsbunnen er klar, ha bakepapir i bunn av springformen og legg marengsen over.

Start på sjokoladefromasjen.

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 15 minutter.
Hakk all sjokoladen, sett 200 gram hakket sjokolade til side, ha de resterende 200 grammene i en bolle over vannbad, tilsett 4 ss kaffe og rør forsiktig til sjokoladen er smeltet.
La den avkjøles noe mens du forbereder resten.
Pisk kremfløte sammen med vaniljesukker, helst for hånd, til så vidt stive topper, sett kjølig.
Pisk eggedosos av egg og sukker.
Vend eggedosisen sammen med den piskede kremfløten, tilsett den smeltede sjokoladen. Ikke rør for mye.
Kok opp 1/4 dl vann, skru av varmen. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og ha de over i det varme vannet, rør med en liten visp til all gelatin er oppløst. La blandingen avkjøles noe før den tilsettes i en tynn stråle i krem- og eggedosisblandingen.
Ha fromasjen over i kakeforma med marengsbunnen, strø over resten av den hakkede sjokoladen.
Mor frøs alltid ned kaka, satte den over i kjøleskap kvelden før den skulle spises.
Før servering, løsne kakeringen, pisk 3 dl kremfløte med 1 ts sukker.
Ha den stivpiskede kremen over i en sprøytepose og sprøyt ut rutemønster, plasser en mokkabønne i hvert kryss, server.
Det er ikke nødvendig å pynte på denne måten, men må ta det med siden det er slik jeg har spist kaka i alle år.
Lykke til!!

Min mors gamle oppskriftsbok, denne er for meg verd sin vekt i gull!!
Trenger ikke være rund, hjerte er også veldig fint
Kaka har alltid vært en selvfølge på ethvert kakebord
To av mine nydelige døtre, dette er toårsdagen til minstejenta i 2002
Mens de fremdeles spiste gelatin, dette var den beste kaka de kunne få

2 Comments

  • Tone Solerød

    Hei
    Denne kaka ser så utrolig god ut. Tenker jeg vil bake denne til min datters konfirmasjon som er om 1 1/2 måned. Kan jeg bake og fryse den ned allerede nå? Eller bør jeg vente, vet du hvor lenge den holder seg i fryseren?
    Takk for delikate og ryddige oppskrifter!
    mvh Tone

    • Elin Rusnes Kvingedal

      Hei Tone.

      Takk for fine ord.
      Kaka kan fint lages nå og fryses, holder i alle fall to måneder. Husk å ha kaka i lufttett beholder, fryseren må holde minst -18(dypfryser).
      Kremen pynter du med etter at kaka har vært fryst.

      Lykke til med konfirmasjon og baking.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *