• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Lys lapskaus med og uten kjøtt

On 31. august 2014 by Elin Rusnes Kvingedal

Rotgrønnsaker er nå i sesong, herlige grønnsaker, kortreist og med masse næring. Dette er virkelig tiden for å ha mange ulike grønnsaker til middagsmaten. Når jeg lager lapskaus bruker jeg alltid poteter og gulrøtter, ellers sjekker jeg kjøleskapet og bruker opp grønnsaks og kjøttrester.

Jeg liker ikke å kaste mat, så dette er en perfekt måte å bruke opp rester på.

Siden den ene datteren min er vegetarianer, lager jeg alltid en vegetarversjon i tillegg til en med kjøtt. Da kan alle spise samme mat til middag uten mer arbeid, akkurat slik jeg liker å lage middag til hverdags. Det er er en rask og enkel rett å lage, er du effektiv klarer du det på under 30 minutter.

For mer enn nok lapskaus til fem personer brukte jeg
8-10 poteter
3 gulrøtter
2 sneier sellerirot
3 sneier kålrot
1/4 hodekål
2 løk
1 purre
100-200 gram grønne frosne erter
1-2 terninger grønnsakbuljong
150 gram smør
1 1/2 dl melk

2 pølser eller litt kjøttrester, vegetarpølser eller 1/2 boks kidneybønner for vegetarversjon.

Skrell potetene, og skjær dem i fire og ha dem i ei gryte med litt vann.
Kok potetene til de er møre (ca 15 min)

Mens potetene koker skreller du gulrøttene, renser purre og løk og skjærer opp kålrot og sellerirot.

Fra barna var små, skar jeg alltid gulrøttene i «gullmynter», det har jeg bare fortsatt med, du kan gjerne kutte dem i terninger om du heller vil det. Kål, løk og purre grovhakkes, sellerirot og kålrot kuttes i små terninger, du kan også ta et par ekstra poteter og skjære dem i terninger.

Ha alle grønnsaker utenom løk, purre og erter i ei gryte med litt vann, kok i fem minutter sammen med en buljongterning mens du freser løken raskt i stekepanne.

Når grønnsakene er så vidt møre heller du av vannet i et litermål.
Vannet til potetene helles ut.

Lag en relativt tynn potetmos av potetene, bruk litt av grønnsakkraften, smør og melk, smak til med salt og pepper, skal være litt smak da grønnsakene tar litt av smaken.

Ha i alle grønnsakene inkludert ertene. La det hele få et lite oppkok, og spe evt med mer grønnsakkraft til riktig konsistens. Smak til.

Jeg pleier nå å ta noen øser lapskaus over i en annen gryte for å lage en vegetarversjon.  For kjøttversjon tilsettes stekt kjøtt eller pølser rett før servering. For vegetarversjon skylles kidneybønnene i kaldt vann og tilsettes, la det småkoke et-to minutter så bønnene blir møre. Server med flatbrød. Lykke til.

Tags: Glutenfritt, gryterett, middag, middag på 30 minutter, vegetar

1 kommentar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

mai 2022
M T O T F L S
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022