Lam, en god rødvin, kremete og litt grov potetmos og høstens grønnsaker. Enkelt og utrolig godt, mange gode smaker og perfekt mat i høstregnet.
Da jeg smakte på dette fikk jeg faktisk tårer i øynene, lammet var så utrolig mørt og smaksrikt, her er det lov å slikke tallerken altså. God mat KAN virkelig være magisk.
Denne gryta er relativt rask å forberede, så skal den stå og putre et par timer til sammen, grønnsakene er skåret i rause biter og det er tilsatt en god klunk rødvin -vin kan selvsagt sløyfes.
Lammet jeg har brukt her er Klosterlam, utrolig godt!!
Antall porsjoner: 5
Ingredienser:
Lammegryta:
1,5 kg skivet lammelår, evt 1 kg lammestek uten ben
15-20 sjampinjong
1 nett sjalottløk (5-6 stk)
5 gulrøtter
En snei sellerirot
3 fedd hvitløk
Noen kvaster rosmarin
4 dl rødvin
4 dl lamme kraft
Olje til steking
4 ss hvetemel
Salt
Pepper
Potetstappe:
1,5 kg poteter
2 1/2-3 dl melk
100 gram smør
Fremgangsmåte:
Skrell og kutt grønnsaker. Gulrøttene deler jeg på langs, så i 3-4 biter per del. Soppen skjærer jeg i båter og løken deles i to. Sellerirot deles i ca 2×2 cm biter og hvitløken finhakkes. Ha i skåler hver for seg. Sett til side.
Skjær bort ben fra kjøttet og del kjøttstykkene i rause biter. Gni inn med salt, pepper og hvetemel. Stekes i tre omganger, sammen med bena over høy varme i nøytral olje til kjøttet har fin bruning. Ha kjøttet over i ei støpejernsgryte. Kok ut panna med 1/2 dl vann mellom hver gang og ha over i støpejernsgryta med kjøttet. Bena kan du koke kraft på og fryse ned til neste gang du trenger lammekraft. Ha over 4 dl rødvin og la det småkoke uten lokk i ca 20 minutter. Så stekes soppen i panna, stek den i to omganger over middels varme til den er fin og gyllen. Ha i en klatt smør mot slutten. Ha soppen tilbake i arbeidsbollen og stek løken i ca to minutter over middels varme i litt smør. Så has gulrøtter oppi panna med løk sammen med hvitløk. Stek ytterligere to minutter. Ha over i arbeidsbolla med soppen. Når kjøttet med rødvinen har kokt i ca 20 minutter has kraften og grønnsakene over. La det hele småkoke over lav varme uten lokk i 1-1 1/2 time, eller lenger -til kjøttet er så mørt at det nesten smelter på tunga. Mens gryta koker lages potetstappe. Skrell potetene, kok møre i vann som så vidt dekker, ikke ha salt i vannet. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg noen minutter. Bruk en potetmoser og mos potetene. Ha over 2 dl av melken, rør den inn og ha over smør. Spe med resten av melken til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Serveres rykende varmt. Lykke til!!
Legg igjen en kommentar