Kyllingkraft
God, hjemmelaget kyllingkraft. Brukes i supper, risotto, kyllingretter, eller det du pleier å ha kyllingbuljog i. Jeg synes selvsagt det er best å lage denne kraften selv, fra bunn da jeg liker å vite hva maten jeg spiser inneholder. Det er utrolig enkelt, tar bare litt tid. Forberedelsene går raskt, men koketiden er lang. Det er derfor smart å lage dobbel eller trippel porsjon av dette.
Antall porsjoner: ca 7 dl konsentrert kyllingkraft
Ingredienser:
- En hel kylling
- 3 fedd hvitløk
- 1 løk (gul eller rød)
- 1 gulrot
- 1 persillerøtter
- 1/2 fennikel
- 1 purre
- 3 laurbærblad
- 11/2 liter vann
Skyll og tørk av en hel kylling.
Skjær bort lår og vinger, skjær forsiktig ut filetene og del opp skroget.
Jeg bruker ikke innmaten.
Det gjør ikke noe om det er litt kjøtt igjen på skroget, dette plukkes av etterpå og kan spises som det er, has i en kremet kyllingsalat eller fryses til du skal ha suppe.
Fileter, lår og vinger kan fryses eller stekes opp.
Selv pleier jeg å planlegge så vi bruker filetene til en middagsrett dagen etter.
Lår og vinger bruker jeg som regel til ovnssteking og til suppe.
Ha kyllingskrog i tykkbunnet støpejernsgryte og brun godt, gjerne i flere omganger om du skal lage mye.
Tilsett grønnsakene og la de surre med et par minutter.
Ha over vann og laurbærblad kok i 2-3 timer under lokk.
Slik ser den ut etter koking.
Sil av. Ha kraften tilbake i gryta og kok inn i ca 20 minutter uten lokk, dette er bare for å få den mer konsentrert så den kan fryses ned i mindre porsjoner. Jo mer den er kokt ned desto mer smak, ergo man trenger å tilsette mindre mengde i mat.
Når kraften avkjøles stiger fettet til toppen, dette kan du fjerne om du ikke ønsker å bruke det.
One Comment
Pingback: