Oppskrifter

Klissete karamell, eple og kanelsnurrer

Jeg hadde satt en bolledeig, fant et glass karamell i kjøleskapet, hadde litt eple til overs etter frokost, da var valget enkelt.

Ble overrasket over at det smakte så utrolig godt, trodde det skulle bli alt for søtt for meg, anbefaler deg å prøve disse.

Start med bolledeigen og lag karamellsausen mens denne hever. Dette er en veldig enkel karamellsaus, egentlig er det en «juksekaramell», men det er denne jeg pleier å lage, tar kun 10 minutter fra start til den er helt på glass.

Antall porsjoner: Ca 30 boller (to fulle brett og litt til)

Ingredienser:

Bolledeig:

  • 1 kg siktet hvete
  • 150 gram sukker
  • 20-25 gram gjær
  • 20 gram salt
  • 6-6 1/2 dl h-melk
  • 150 gram smør
  • 1 egg, samt egg til pensling

Karamellsaus:

  • 60 gram lys sirup
  • 50 gram sukker
  • 1 dl fløte
  • 1 vaniljestang (kan sløyfes)
  • 50 gram lys kokesjokolade eller melkesjokolade
  • 50 gram smør i terninger
  • En klype salt

Kanel- og eplefyll:

  • 200 gram romtemperert smør
  • 100 gram brunt sukker
  • 100 gram hvitt sukker
  • 50 gram mandelmel
  • 20-30 gram kanel (bruk gjerne Ceylonkanel)
  • 1 eple
  • Litt sitronsaft

Fremgangsmåte:

Start på bolledeigen.

Du kan gjerne redusere gjærmengden til 10 gram, lage den kvelden før (med kald melk) og la den heve på kjøkkenbenken over natta.
Ellers bruker jeg og ofte den gjærmengden som er oppgitt i oppskriften (20-25 gram), men bruker kald melk og lar den heve ca 5-6 timer -til dobbel størrelse.

Varm melken til ca 25 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.

Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter. Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

Mens deigen hever lages karamellsausen (liker du mye karamell, lag dobbel porsjon).

Ha sirup, sukker og fløte i ei gryte, skrap ut frøene fra en vaniljestang og ha de oppi sammen med vaniljestangen. Kok opp og la det småkoke 5 minutter. Ta bort fra varmen og tilsett hakket sjokolade. når sjokoladen er smeltet røres smøret inn i terninger. Tilsett 1/2 ts maldonsalt og rør inn. Tøm over på et tett glass og oppbevar kjølig (denne er holdbar flere uker).

Skjær opp eplet i små terninger eller tynne skiver, ha over litt sitron og dryss gjerne med litt kanel og sukker.

Når bolledeigen er doblet seg , ha den over på lett melet bakebord og del i to emner, rundvrikk disse til to store boller og legg over et klede. La deigen hvile noen minutter så glutenet får roet seg.

Sett ovnen på 210 grader over- og undervarme

Rull så ut et av emnene til ca 1 cm tykkelse. Rør sammen kanelfyllet og smør halvparten ut på leiven. Ha over to ss karamellsaus og fordel 1/2 eple utover halve leiven, på langsiden. Rull sammen fra den langsiden eplene er på og del i ca 15 skiver. Legg 12 stk relativt tett over på bakepapirkledd stekebrett som er smurt med 2-3 ss karamellsaus. Jeg bruker en stor ildfast form til dette, se bildene under.

Gjenta med det andre deigemnet.

Hev så bollene til dobbel størrelse, pensle lett med sammenvispet egg. Finn frem karamellsausen, gjerne i en sprøytepose el og sprøyt over bollene.

Stek ved 210 grader i 20-25 minutter.
Avkjøl på rist. ha over mer karamellsaus etter noen minutter.
Husk å gjemme bort noen boller så de ikke blir spist opp med det samme. Nyt, gjerne sammen med en kule is.

Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *