Oppskrifter

Julebrød med nøtter

IMG_5630
Duften av nybakt julebrød brer seg i hele huset når disse herlighetene tas ut av ovnen.
Det var bare så vidt jeg klarte å vente til de var avkjølt med å skjære i de. Servert med smør og brunost er dette perfekt kosemat.

Jeg tar utgangspunkt i bolleoppskriften min når jeg lager julebrød.

For fire jule brød trenger du:
1 kg hvetemel
150 gram sukker
1 ts salt
1 1/2 ts kardemomme
6,5 dl H-melk
1 egg
25 gram fersk gjær (den røde, søtgjær bruker jeg)
150 gram smør

200 gram valnøtter, rosiner og tørkede aprikoser
3 dl kokende vann

Hakk valnøtter og aprikoser, bland dem sammen med rosiner og tilsett kokende vann, la dette stå en time, til vannet er nesten trukket helt inn. Ha det over i et dørslag så det får renne av seg.

Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.

Varm melken til ca 25 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen.
Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.

Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter.
Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Tilsett blandingen av aprikos, valnøtter og rosiner.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord.
Del opp i 4 emner.
La emnene hvile 5-10 minutter for å roe ned glutenet i deigen.
Trykk emnene forsiktig ut til rektangler og rull stramt så de får form som små brød.
Etterhev under plast til ca dobbel størrelse.
Stekes på 180-200 grader i 25-35 minutter.
Avkjøles på rist.
La de avkjøles 1/2-1 time før du skjærer i de.
Server gjerne med smør og brunost.
Brødene kan godt fryses. Ta dem opp noen timer i forveien og legg i et klede til tining.
Lykke til!!
IMG_5555 IMG_5584 IMG_5587 IMG_5592 IMG_5627 IMG_5630 IMG_5643

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *