Glutenfritt,  Oppskrifter

Glutenfrie vannbakkels

IMG_2750
Vannbakkels er et facinerende bakverk. De inneholder få ingredienser, er ganske raskt å lage og når de stekes blåser de seg kraftig opp og får et hulrom inni. Siden vannbakkels er så mild i smaken kan den fylles med både salt og søtt. Jeg liker å servere vannbakkels som en liten smårett, har den ofte på tapasbordet. Denne gang lagde jeg det til venninne lunsj, noen fylt med snøfrisk og spekeskinke og noen med snøfrisk og røykelaks.

Det er mange som sliter med å få vannbakkelsen til å holde formen når den er stekt, de puffer sammen. Dette skyldes som regel at de er for lite stekt, eller at ovnsdøra har vært åpnet før de er ferdige. Regel nummer en når det kommer til vannbakkels er å ikke åpne ovnsdøren før de er ferdigstekt. Det er også viktig å følge oppskriften nøye og røre lenge nok.

Jeg bruker Pascal sin oppskrift på vannbakkels, til de glutenfrie bytter jeg kun ut hvetemel med Toro fin kakemix i samme mengde.

Før du baker glutenfritt anbefaler jeg at du leser dette: hvordan bake glutenfritt. Der står det litt om hygiene og glutenfri bakst, det er så lite som skal til før en med cøliaki blir syk.

Så kommer oppskriften, les gjennom hele oppskriften før du starter.

For 60 små eller 25 store trenger du:
125 gram h-melk
125 gram vann
5 gram salt
5 gram sukker
90 gram usaltet smør
100 gram Toro fin kakemix
3 store egg

Sett ovnen på 200 grader over og undervarme.
Kok opp vann, melk, smør, sukker og salt.
Ta gryta til side og tilsett mel, rør godt.
Sett gryta tilbake på platen og sett varme på fullt. Rør kraftig i minst ett minutt.
Deigen vil nok sette seg litt fast i bunn av gryta, det er vanlig.

Ha så deigen i kjøkkenmaskin, bruk eltekrok eller K-visp.
Kjør deigen i maskinen minst ett minutt, tilsett så ett egg om gangen, det vil se ut som den holder på å skille seg, men går raskt sammen.
Mengden egg er selvsagt veiledende, det hele kommer an på størrelsen på eggene.
Hold igjen litt av det siste egget for å justere konsistensen på røra, kanskje du trenger mindre, eller kanskje du trenger mer enn tre egg.
Røren skal være løs, men ikke flytende, se bilde lenger nede.
Når eggene er godt blandet inn og røren er blank og smidig er den ferdig.

Ha røren i en sprøytepose og lag topper på bakepapirkledd stekeplate.
Når jeg lager lunsj/tapas vannbakkels lager jeg dem så store at jeg får ca 25 stk av denne røren.

Sett et brett om gangen inn i ovnen og stek i 25-30 minutter på 200 grader.
De skal være ganske gyldne på toppen når de er ferdige.
Ikke fall for fristelsen å åpne ovnsdøra før det har gått 25 minutter, da kan de falle sammen.

Avkjøl vannbakkelsene på rist, del dem i to og fyll med snøfrisk og røykelaks og/eller snøfrisk og spekeskinke. Kos deg! Lykke til!!
IMG_2736

Etter et minutts røring på den varme plata ser deigen slik ut.
IMG_2738

Her ser det ut som om deigen skiller seg når egg er tilsatt.
IMG_2739

Deigen går raskt sammen igjen.
IMG_2740

Tre store egg er tilsatt, røren er nå blank og smidig, og den har riktig konsistens.
IMG_2743

Sprøyt topper på bakepapir.
IMG_2747

Gyldne og ferdig stekt.
IMG_2750

Kos deg!
IMG_2765
IMG_2769

2 Comments

  • Hildegunn Gangstad

    Kjempegode vannbakkels. Desse kan lages til mine barnebarn. Gjærbakst får jeg ikke til,så der har jeg gitt opp desverre.
    Går det an å fryse vannbakkels uten fyll,og blir dei like gode i tilfelle?

    hilsen Hildegunn.

    • Elin Rusnes Kvingedal

      Hei Hildegunn.
      Så kjekt du liker disse.
      De kan uten problem fryses, blir like gode og tiner veldig raskt 🙂
      Gjærbakst er en egen teknikk, men vannbakkels er jo kjempe godt.
      Anbefaler å lage litt salte vannbakkels og fylle med snøfrisk og røykelaks, supergodt!!

      Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *