Oppskrifter

Finnbiff

IMG_0505
Finnbiff fikk jeg smake for første gang da jeg var i bryllup i Tana. Jeg var da relativt høygravid med eldstejenta som nettopp ble 17 år. Det gikk så noen år før jeg smakte det igjen, da fant jeg ut at dette er noe jeg må lage selv. Jeg har laget et par varianter av dette, nå har jeg funnet min favoritt og ønsker å dele den med deg.

Jeg har selv laget viltkrydderet, oppskriften på det finner du her. Dersom du kjøper ferdigblandet viltkrydder må du nok ha litt mer, smak deg frem.

Når jeg lager finnbiff, lager jeg alltid ei stor gryte, da har vi middag i to dager.

For ei stor gryte finnbiff bruker jeg
800 gram reinskav
4 løk
400 gram bacon
8-10 sjampinjong
2-3 ts viltkrydder
4-5 dl fløte
2-3 dl vann
1 boks rømme
1 ts tyttebærsyltetøy (det må ikke være for søtt)
5 sneier brunost (mørk)
200 gram grønne, frossne erter
Salt
Pepper
Evt saft fra 1/2 sitron

Tilbehør
Potetmos
Gulrøtter
Broccoli
Rosenkål
Tyttebær
Rømme

Skjær løk og sopp i biter, noen like det finhakket, andre liker større biter. Gjør slik du liker best. Skjær bacon i terninger. Brun baconet lett over middels varme i ei stor jerngryte. Ha så over løk og sopp og surr til løken er blank, skru ned varmen til svak og la det stå og putre mens reinskav stekes i panne.IMG_0493

Brun halvtint reinskav i 50/50 smør og olje i ei stekepanne over middels til sterk varme. Ta litt om gangen (jeg steker ca 100-150 gram om gangen) Ha over 1/4 ts viltkrydder mot slutten av steketiden og ha finnbiffen over i gryta med bacon, sopp og løk.IMG_0494

Når all finnbiff er ferdig brunet og blandet med resten, kok ut stekepanna med 2 dl vann og ha det over i gryta.
IMG_0495

Tilsett så fløte, det skal så vidt dekke finnbiffen. La det hele stå og småkoke 1 1/2-2 timer under lokk. Når det får koke så lenge blir kjøttet utrolig mørt, det smelter rett og slett på tunga. Når kjøttet har kokt 1 1/2-2 timer, ta av lokket og la det koke videre uten lokk 20-30 minutter, til du ser det tykner.

Tilsett brunost, tyttebær og rømme. Juks med litt sukkerkulør for å få mer farge om det trengs, det gjorde jeg. Smak så til med viltkrydder, salt og pepper, ha over ertene, la de bli gjennomvarme. Om du synes smaken blir for «fet» kan du presse over saften fra 1/2 sitron, smak til. Server med potetmos, rosenkål, gulrøtter, broccoli, rømme og tyttebær. Lykke til! IMG_0507 IMG_0515

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *