Oppskrifter

Sarah Bernardt

Disse lekre godbitene skal være oppkalt etter den meget anerkjente, franske skuespilleren Sarah Bernhardt (1844-1923). Det finnes mange varianter av disse kakene. Selv lager jeg dem med hjemmelaget kransekakemasse og trøffelkrem.

For en stor porsjon kransekakemasse bruker jeg:
500 gram malte mandler
350 gram melis
20 gram potetmel
90 gram eggehvite

Mal mandlene på en mandelkvern, jeg skolder dem ikke.
Ha mandlene i en arbeidsbolle, bland inn melis og potetmel.
Pisk så eggehvitene lett for hånd.
Lag en grop i mandelbladingen, og tilsett eggehvitene.
Rør det hele sammen, det ser ut som det er for lite eggehvite, men vær tålmodig.
Kna deigen godt sammen med hendene og jobb med den i 10-15 minutter, den blir smidigere og luftboblene går ut. Dersom den ikke skal brukes med det samme, pakk den godt inn i plastfolie og legg i kjøleskap. For bilder av fremgangsmåten, ta en titt her.
Jeg pleier å bruke halvparten til kransekakestenger og resten til Sarah Bernhard.

Trøffelkrem:
3 dl fløte
200 gram lys sjokolade

Hakk sjokoladen og ha den i en stålbolle.
Varm fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen.
La det hele stå et minutt før du rører forsiktig i blandingen.
Sett den i kjøleskap og la den stå minimum 4 timer.
Pisk den forsiktig opp i kjøkkenmaskin, ikke overpisk, den skiller seg fort om den blir pisket litt for lenge.
Du må bare prøve deg frem med mengde sjokolade og fløte for å få den smak og konsistens du liker best.

Rull ut kransekakemassen og trykk ut småkaker med en utstikker. Jeg synes det er fint med ulik fasong på de, her har jeg brukt både rund, hjerte og blomst utstikker.
Stek de så til de begynner å bli ørlite gyldne i kantene.
Avkjøl helt før du forsiktig tar dem av stekebrettet.
Ha den lett piskede trøffelkremen i en sprøytepose og sprøyt ut små topper på småkakene.
Sett dem i frys 30 minutter, evt kjøleskap (men da noe lenger).
Temperer så sjokolade og dypp godbitene oppi.
Til slutt sprinkles litt hvir sjokolade over. Oppbevar i tett boks i kjøleskap eller fryser. Server gjerne med hjemmelaget is. Lykke til!

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *