Oppskrifter

Adventskalender -Luke 10/Sunnere medisterkaker


Er det noe som hører julen til, så er det medisterkaker. Jeg har laget en sunnere versjon av disse. Opprinnelig inneholder medisterdeig opp til 30% fett. Jeg har derimot laget medisterkaker av kvernet svinekjøtt som ikke inneholder mer enn 9% fett.

Jeg vet godt at det bare er jul en gang i året og at vi derfor kan unne oss litt ekstra, men når medisterkakene smaker minst like godt med kun 9% fett må vel det bli en vinner?

Til ca 25 medisterkaker brukte jeg:
800 gram kjøttdeig av svin
2 ts salt
1 ts malt ingefær
1/2 ts revet muskat
1/2 ts pepper
3 ss potetmel
1 egg
2 1/2 dl H-melk

Ha kjøttdeigen i en kjøkkenmaskin og kjør den seig med saltet.
Tilsett potetmel, pepper, ingefær og muskat. Rør det hele sammen før du har i egget.
Når alt er godt blandet, spe gradvis med melken, denne bør ha samme temperatur som kjøttet.
Nå skal farsen være glatt og lett å forme.
Ved hjelp av en spiseskje kan du nå forme ca 25 medisterkaker, stek dem i litt smør ca 3 minutter på hver side, på middels varme.
Jeg steker dem i tre omganger (8-9 stk om gangen).
Ha dem i en ildfast form og etterstek i forvarmet ovn på 200 grader i 15 minutter.

Saus:
1/2 rødløk
2 fedd hvitløk
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl kjøttkraft/buljong
1/4 ts worchestershire saus
1/2 ts soyasaus
1/4 ts revet muskat
1/2 ts malt ingefær
Et par dråper sukkerkulør
En liten skvett fløte
Salt og pepper
Evt litt presset sitron

Fres løk og hvitløk raskt i halvparten av smøret, ha dette over i ei arbeidsbolle.
Brun så resten av smøret over middels varme, når det er nøttebrunt tilsettes melet, la også dette brunes, pass på så det ikke svir seg. Tilsett løk og hvitløk, og spe så med kraft til sausen har ønsket konsistens. La sausen koke i fem minutter, smak så til med muskat, ingefær, worchestershire saus og soyasaus. Tilsett evt litt salt og pepper, husk at soyasausen er salt, så smak til sausen. Om du vil ha mørkere farge på sausen, tilsetter du et par dråper sukkerkulør. Dersom den trenger mer syre kan du tilsette litt presset sitron, vil du ha rundere smak kan du ha i en skvett fløte. Sil sausen over i et sausenebb.

Server gjerne med rødkål, kålrotstappe, poteter og grønnsaker. Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *